.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Friday, November 08, 2013

pthread and C program in Linux (Basic)

This example is suitable for those who are very new to pthread in C in Linux. You will learn on how to use pthread in C program. There is an additional code to be included during compiling the source code.

REQUIREMENT

  1. Linux Machine
  2. gcc
  3. pthread header file

Pthread header file is a standard file. You can just download from the internet from any sources available. (the file name is usually pthread.h)

STEPS

create a new directory, pthreadProgram

mkdir pthreadProgram

Go into the directory that you have created.

cd pthreadProgram

Place your downloaded pthread header file (pthread.h) into this directory.

now, create a new c file

vi tprog1.c

Write down the following codes:

//Program Name: tprog1
//PThread
#include <pthread.h>
#include <stdio.h>
#define NUM_THREADS 5
void *PrintHello(void *threadid)
{
    long tid;
    tid = (long)threadid;
    printf("Hello World! It's me, thread #%ld!\n", tid);
    pthread_exit(NULL);
}
int main (int argc, char *argv[])
{
    pthread_t threads[NUM_THREADS];
    int rc;
    long t;
    for(t=0; t<NUM_THREADS; t++){
        printf("In main: creating thread %ld\n", t);
        rc = pthread_create(&threads[t], NULL, PrintHello, (void *)t);
        if (rc){
            printf("ERROR; return code from pthread_create() is %d\n", rc);
           
        }
    }
    /* Last thing that main() should do */
    pthread_exit(NULL);
}

Done with writing the source code.

Press Esc

Then :wq [write and quit vi tool]

In this example, we have fix the number of threads to be 5. You can adjust the

To compile, you can do this in many ways. For this time, we are going to use direct compilation method.

gcc -pthread tprog1.c -o tprog1

Note that you need to include “-pthread” option during compiling the program.

If there is no error, you may now execute your program

./tprog1

Thursday, November 07, 2013

Tutorial: Simple C in Linux (Ubuntu)

Create, and compile simple C file on Linux terminal.

Requirement:

You have updated and upgraded your Linux OS.

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

Installed gcc

sudo apt-get install gcc

Installed make (optional)

sudo apt-get install make

 

Steps:

Login to your Linux machine.

vi sampleC.c

Press I to enter Insert mode.

Type the following C source code:

#include<stdio.h>

void main(void)

{

printf("Hello world\n");

}

Done with writing the source code.

Press Esc

Then :wq [write and quit vi tool]

To compile, you can do this in many ways;

Method 1 – direct compilation

gcc sampleC.c -o sampleC

or

Method 2 – compile using makefile

create a new make file

vi sampleMakefile

Type the following commands in makefile:

#applicationFile

all: sampleC

#.o file

   sampleC: sampleC.o

   gcc -o sampleC.o

#.c file

   sampleC.o: sampleC.c

   gcc -o sampleC.c

Done with writing the commands in makefile.

Note:

You may replace “sampleC” by using your own filename.

# is used for command.

Press Esc

Then :wq [write and quit vi tool]

Execute the make file

make -f sampleMakefile

Make sure there is no error.

Now, your program is ready to be executed.

./sampleC

Sample output:

Hello world

Saturday, October 19, 2013

"EH awak berisi la sekarang ni.."

"EH awak berisi la sekarang ni.." - X

Oh I wish I can reduce these fats by just pressing CTRL + ALT + DEL or Eraser tool in Photoshop. I can be multibillionaire if manage to do and sell a tool macam tu.

Well.. everyone wants a perfect body. So do I. I want my weight to be as the same as during my report duty last year. Very slim and nice body shape.

Yes I admit my weight is much more increased compared to last year.. after convo to be specific.

During 2011-2012 (when dealing with masters and being a mommy-daddy's PA), i didnt exercise at all. But i managed to reduce my weight. Tak ada benda lain nak fikir, body pun senang hati and bahagia dapat perhatian. I was healthy! very healthy! I have very less toxic inside my body. (I know from detox patch)


Now, my with a lot of workloads (not complaining because i love my job), this body seems rebel. It wants more attention. And it keeps on growing and expanding. Owh my dear. Susah hati lah. Sapa kata tak susah hati. Tapi bila sibuk kurang la susah hati tu. And i think my body is developing the fats to protect me from kesejukan kutub utara 8 jam sehari tu. HA macam polar bear.


But when I am thinking back... what ever it is... Alhamdulillah now I have rezeki. I managed to get my meals everyday. Pernah, i was bising about fats here and there, and one day when i get too busy, i dont have time to eat, i feel really bad. not rasa bad because of tak makan. but it seems like Allah is 'punishing' me for whining about this fat and rezeki that he gave to me every single day. During that day, I came to the office early in the morning, attending the meetings, classes until 6pm. i eat nothing except consuming some cups of green tea. that's it!

But of coz it does not mean I can take this problem easily. For those yang sangat concern about my weight, THANK YOU for your concern. That means I am visible to you and you have time to think about me! That is so sweet! FYI, I am also realised about this matter. I am working to reduce it. InshaAllah, kalau diizinkan Allah, mudah la urusan nak kuruskan badan ni dan kekal sihat. Doakan. Kita mampu merancang n buat, yang izinkan tu Allah. Buatlah macam mana pun kalau Allah tak izin, tak makan 100 hari pun tak kurus jugak. Doakan.

p.s: I dont need any advertisement or approach especially pasal Herbalife or Alphalipid or Shaklee. Thank you.



Friday, October 04, 2013

"i did one good thing pagi ni... rasa happy"

Ini la rasa beza bila selalu tak buat, kadang-kadang buat. Bila selalu buat, dah jadi macam rutin or dianggap sebagai tanggung jawab. tapi bila jarang-jarang buat, dapatla rasa kelainan kemanisan dalam hidup.

Macam tu la jugak bila kerja dalam bidang yang memberi servis.

Bila selalu senyum dengan pelanggan, they will feel okay biasa la orang senyum. Tapi once kita macam, people will talk about it.

Bila selalu muka kelat, sesekali senyum, then orang akan cakap jugak... Puji Puji Puji... sebab benda lain daripada selalu.

Padahal hakikatnya always kena senyum.

Same goes antara kita dengan family. Kadang-kadang hati ni jahat jugak kena bisikan syaitan. Family la orang yang kita spend more time dalam hidup. And bila kita spend more time, kita nampak la flaw here and there. We see our neighbour... terdetik dalam hati,

"bahagianya mereka" 

"ada kereta besar" 

"ada rumah besar" 

and etc... 

We want a parents macam tu jugak. But we didnt live in that family. We cannot see the flaw yang dilindungi oleh tembok batu yang tak ada orang lain pun tahu kecuali family jiran tersebut.

Lumrah hidup sebagai manusia. Bila sentiasa ada, take for granted. Nampak yang salah saja. Bila dah ditarik nikmat tu, baru nak hargai.

Lihat sekeliling...

Lihat keluarga...

Lihat kejiranan...

Lihat daerah...

Lihat negeri...

Lihat negara...

Muhasabah diri.

Thursday, September 26, 2013

Kind and trouble

I am troubling myself. I can just cross everything and give them 0... and it will makes this marking process faster! But I cant do it! I know when they wrote something, they are trying to say something. I have to read, and find their point.. :(

Friday, August 30, 2013

The new pizzahut big box

Today is a sort of hectic-santai day for me. Pagi tadi ada BIG event in our college. Memang hectic and nervous. Alhamdulillah all went well (i think). Everyone looks happy and enjoy the event.

Today tak p pasar malam. Letih la. Kenyang jamuan tadi is still there. Tapi malam nanti tak tahu la kan. Ingat nak beli laksa. Tapi kedai tutup la pulak. Then singgah la kat pizzahut sebab teringat ada big box (oh mudahnya terpengaruh dgn iklan).

Apa yang ada dalam big box? 

Regular pizza
Garlic Bread 
Spaghetti
Chicken wing
Chicken nugget

My lucky day... Pizza bagi compliment segelas air soft drinks for free while waiting. Alhamdulillah. 


Thank you adik pizza.

FYI, harga untuk big box ni less than RM50... hanya RM45++ (kalau tak silap).

What are you waiting for?  Grab it today. :)



Saturday, August 10, 2013

Hantaran Tinggi. Sama ja macam harga rumah zaman sekarang ni


Today terbaca 1 artikel kat kosmo. Isu hantaran tinggi menghalang golongan muda berkahwin.

Isu ni kalau di timbang akal, secara logiknya, tiada isu. Semua ini gara-gara mulut manusia.

Semua orang tahu bahawa kos sara hidup meningkat. Para pasangan sepatutnya fokus kepada kehidupan selepas akad nikah, bukan hanya during the ceremony.

Zaman dulu, orang boleh buat kenduri sembelih 2-3 ekor lembu, berpuluh ekor ayam. Kenapa? Orang zaman dulu duduk di kampung. Bela ayam, lembu.. tanam padi. Kalau kenduri gotong royong. Belajar jarang sampai ke peringkat universiti yang kene bayar mahal-mahal yuran dia. Kalau kene bayar dulu, maktab, sekolah asrama. Tapi zaman dulu pun income tak la besar compare to sekarang ni.

Zaman sekarang. Ada duit semua jadi. Tapi banyak ke duit? Jom kita buat calculation untuk berbelanja untuk majlis perkahwinan sahaja.

Anggaran kos majlis perkahwinan:

Kenalan mak, ayah, abang, adik, kakak= +- 1000 + pasangan (sebenarnya yang bertegur sapa, visit masa susah, hanya kurang 100 orang ja. tapi nak ambil berkat jamu orang makan katanya). 1 kepala catering ambil RM8.00. 
RM8.00 x 2000 = RM16,000. 

2000 orang nak sewa khemah. Berapa buah khemah baru nak cukup? Kalau dok rumah teres mau kene block 1 row rumah. Jadi Kita sewa dewan senang tak ganggu jiran tetangga. Sewa dewan = RM500 to RM1000 (ikut kawasan or tak ada aircond)

Kalau 1000 jemputan, kena sedia 1000 keping kad. 1 kad = RM1.00. Dah RM1,000.

Goodies. 1000 jemputan x 2 x RM3 = RM6,000.

Hiasan dewan dan baju pengantin dan mekap. Kalau pelamin cinonet seketul kat tengah tu RM3,000. Kalau ada 2 kepak kat tepi, RM6,000. Belum hiasan fresh flowers yang diwarwarkan kat rancangan TV untuk majlis kahwin selalu tu.

OK. Sekarang dah berapa dah kak senah? RM16,000 + RM1,000 + RM6,000 + RM3,000 = RM26,000
(Boleh buat downpayment Audi A4.. kalau lumpsum bayar hutang saga pun lepas ni)

Tu baru untuk tetamu. Mai kira untuk diri sendiri pulak yea.

Hantaran berdulang2... Jom kira hantaran pulak. 

In my opinion tak payah pun hantaran ni sebab diri sendiri yang nak pakai. Tak yah la nak tunjuk kat orang. Yang perempuan pun, jangan la mengada2 nak demand barang yang selama ni tak mampu pakai, tapi nak pulak as barang hantaran.

Dulang #1: Cincin kahwin. Paling murah la yang pernah nampak cincin emas berbatu satu, RM600. Belum diamond berkarat2 lagi. 

Dulang #2: Set Perfume (kalau biasa pakai perfume 2-3 poloh hengget, time ni la ttba nak tambah lg 1 kosong kat belakang tu kan). RM300

Dulang #3: Kek. Untung kalau ada makcik pakcik sponsor. RM100.

Dulang #4: Sepasang baju. (ambik murah2 dah la). RM100.

Dulang #5: Jam tangan. RM300.

Dulang #6: Handbag. RM400.

Dulang #7: Sejadah. RM50.

Total: RM600 + RM300 + RM100 + RM100 + RM300 + RM400 + RM50 = RM1850

So sekarang total kos berapa? RM26,000 + RM1,850 = RM27,850.

Yang ini baru fokus pada 1 pihak (perempuan) saja yea. How about majlis bertunang dan akah nikah? Pening... pening.. kita letak tepi dulu.

Kita fokus kepada gaji seorang executive. Gaji bulanan RM3000. Kita kira anggaran perbelanjaan untuk kehidupan di kota metropolitan ini...

Income tax (PCB) = RM100
KWSP + Socso = RM350
Kereta = RM450 (tu pun kalau pinjam downpayment kereta daripada pa n ma)
Sewa rumah bujang = RM500
Bil letrik. Rumah ada aircond = RM100
Tol nak p keja or parking cekik darah kat KL ni = RM400
Duit minyak = RM300
Investment (ASNB + Insurance) = RM200 + RM200 = RM400
Total = RM2,600
Yang tinggal hanya RM3,000 - RM2,600 = RM400.

Boleh nampak tak kat sini... bajet nak kawen busuk2 kena ada RM28,000. Duit kat tangan pun ada RM400 bulan-bulan untuk makan. then 70 bulan la tak makan minum nak kumpul duit belanja kawin? Tu belum tolak hutang pinjaman pendidikan lagi.

Ada pulak yang cakap, tu tanggung jawab ibu bapa kumpul duit sediakan untuk majlis kawin anak. HELLOOOO~~! dah la kita susahkan dorg dari kecik, masa study pun dok runtun dorg, now dah besar nak susahkan dorg lagi? (tapi kalau dorg mampu, duit berkepuk2 bawah bantal tak pa la. itu cerita lain).

This is reality sekarang ni.

Sebenarnya, yang nak berkahwin tu nak majlis simple saja. Dorang nak hubungan halal. Bukan buat benda yang tak elok (better kalu both dah keja la). Buat apa nak menyusahkan diri sendiri nak kumpul duit untuk dihabiskan dalam masa tak sampai 24jam tu ja. 

Ada beberapa senario dan respon negatip yang selalu dengar dan untuk dikongsi kat sini:

Senario #1: Kami buat majlis akad nikah untuk family terdekat saja.
Respond A: Eh kenapa buat majlis akad nikah ja? Ada apa2 ke? Terlanjur la tu.
Respond B: Oooo anak kawin tak jemput aku pun. Sampai hati. Sombong!
Respond C: Eleh, masa kecik2 aku yang jaga anak dia.

Senario #2: Buat majlis jemput ramai orang.
Respond A: Eleh, makanan bukan sedap pun.
Respond B: Ada ka bagi buah tangan yang ni ja
Respond C: Tak lawa pun pelamin dia
Respond D: Sapa pengantin dia? tak kenal pun
Respond E: Apa makanan tak cukup ni.

AAAAAAA tutup mulut tempayan lagi senang. 



Ingat senang dan murah ke nak buat sesuatu majlis? 

Why not kita doakan saja...

"Alhamdulillah, moga panjang jodoh kalian."

Tak payah nak touching mouching.

Yang perempuan pun, kalau bakal husband tu tak berkemampuan sangat, jangan la demand. Kesian org lelaki ni. Nak ke hidup dengan hutang lepas kawen? Yang lelaki pun, kalau dah dapat wife yang tak demanding, jangan ambil kesempatan jadi kedekut bakhil pulak.

Lepas kawen lagi banyak kos nak kena tanggung. Rumah, raya rumah sendiri, rumah mentua. Kalau ada anak, pengasuh, lampin, susu, kelengkapan... banyak lagi duit nak dipakai.


Friday, August 09, 2013

Makeup Tutorial: Lip gloss merah

Yang kurik itu kundi,
Yang merah itu saga... Saga BLM?

This time I nak share makeup tutorial yang hanya fokus pada bibir. Bibir meghah, sapa tak suka. Cuma berani atau tak saja.

Ok, basic item yang diperlukan hanyalah;
  1. Lipgloss merah
  2. tisu
  3. jari


Step A: Pastikan anda sudah apply basic mekap macam yang diajar sebelum ni... Hanya follow step 1 sampai 3.. Boleh klik sini... Makeup for Raya 2013 - Day time makeup. Pastikan muka anda kelihatan pucat especially bahagian bibir... same color with kulit pun tak apa.


Step B: Guna Lipgloss daripada The Body Shop. Lipgloss ni lain daripada yang lain sebab sangat melembapkan bibir. Pilih color Raspberry. 

Step C: Apply pada tengah bibir dahulu. Then apply dari tepi bibir sampai ke bahagian tengah. Sapu pada seluruh bibir.

Step D: Ambil sehelai tisu, Lipat 2, kemudian tekapkan pada bibir. Ini dapat kekalkan warna lipgloss pada sapuan kedua.

Step E: Ratakan (blend) antara sempadan bibir dengan kulit muka dengan jari. This is to get well blend red and tak nampak macam pakai sticker bibir.

Step F: Apply semula lipgloss

Step G: Blend kan semula 'frame' bibir.

Step H: Finally...


Step I: Try to smile... make sure warna merah tak lekat pada gigi. :P


Additional tips:
Try to minimize mekap mata dan blusher. 

Selamat mencuba.

Saturday, August 03, 2013

Another Reason to Own the new Macbook Air - Battery

Battery!
Last night, before masuk tido around 12am, I did pasang 3 surah on this notebook. During that time, the battery indicator was 82%.

During sahur, I forgot to stop the player or turn off the computer. After subuh, tertido di sofa sampai jam 10am (alamak kantoi tido lepas sahur!)... dengan mimpi lagu raya... (sebab kat tv ada persembahan sempena aidilfitri)...

Dengan terkejutnya masa masuk bilik, surah2 ni masih lagi berputar... dan lebih terkejut bila tengok indicator bateri masih ada 22%.


Hanya around 60% of reduction penggunaan bateri walaupun play mp3 non-stop! Glory-glory i dont know how to express my feeling lagi... sangat happy inside.

kalau laptop selalu... paling lama tahan pun 4 jam ja. I am very kagum with apple technology. Dah la nipis, bateri tahan lama.

Read also akhirnya.... 'udara' saya sampai juga

Friday, August 02, 2013

Kematian

Tadi, tiba-tiba tergerak hati bukak Tv1 tengok Forum Perdana Ehwal Islam. As usual, Tuan Pengerusi, Dr Riduan akan menyakat panel2 yang lain. Ketawa berdekah-dekah. Tiba-tiba ada sorang panel tu menyebut tentang kematian. 

"... Hidup seperti menyangkal perkara yang pasti." 

Perkara yang pasti itu adalah mati. Semua orang tahu bahawa mati itu pasti. Tapi sudahkah kita bersiap sedia untuk mati? Aku sendiri tergamam. Andai kata setelah pejamkan mata, tiba2 tidak berupaya untuk buka mata pada esok hari. Yang dilihat oleh roh hanyalah sekujur tubuh kaku.

Dalam radio pagi tadi juga terdengar tazkirah. 

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w bersabda: 
"Apabila seorang anak Adam mati putuslah amalnya kecuali tiga perkara : sedekah jariah,atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." 
(Hadith Sahih - Riwayat Muslim dan lain-lainnya) 

Sedekah. Wallahualam. Banyak? sedikit? :(



Ilmu... cukupkah ilmu yang aku turunkan kepada masyarakat? Bolehkah pelajar-pelajar ku menggunakan ilmu yang diajari untuk kebaikan?



Anak yang soleh. Ya Allah, beruntungnya muslimin dan muslimat yang memiliki anak yang soleh dan solehah. Moga jodoh diri ini sampai, dan memiliki zuriat yang soleh dan solehah. Berilah peluang pada diri ini untuk sekurang-kurangnya, bila aku sudah tiada, pewarisku akan sedekahkan Al-Fatihah, paling tidak pada bulan Ramadhan dan Syawal. Tapi jikalau sudah ketentuan-Nya hidup ini hanya sendiri dan tiada pewaris, moga ada muslim lain akan mensedekahkan ayat-ayat suci Al-Quran sebagai bekalan tambahan.


Thursday, August 01, 2013

Chessnut keluar ward

Chessnut? Itu nickname baru nama kereta saga ku setelah keluar ward (workshop). 

A week before puasa, saya accident (to be specific my car yang injured). Punya sayang tak sayang kat office, accident tu berlaku kat betul2 depan  opis. Tak nak cerita how it happens, I just want to share the happy news yang my car dah keluar ward! Alhamdulillah. Akhirnya dah keluar ward setelah hampir 3 minggu. Sampai tuan dia demam2 la rindukan chessnut. Here are few pictures semasa kejadian, dan selepas dibaiki. 

Alhamdulillah, my chessnut is very strong.


Just a weird feeling lepas keluar ward, chessnut macam trauma. :( 
Sometimes it 'talks'. Sometimes it wants to 'blink' sometimes dont. 
Awww pity my chessnut. 

Berikut adalah information yang penting kepada semua pemandu.
  1. Jika anda memiliki dan memandu kereta;
    1. Anda perlu simpan perkara berikut; Salinan geran (depan belakang), salinan polisi insurance yang terkini
    2. Untuk polisi insurance, pastikan nama pemandu (jika bukan pemilik kenderaan) ada didalam senarai pemandu tambahan. Jika tidak, penalti akan dikenakan. Oleh sebab itu, kita tidak disarankan untuk pinjamkan kenderaan kepada pemandu selain daripada dalam senarai pemandu yang dilindungi.
  2. Pastikan anda menyimpan nombor helpline insurance anda. Dapatkan bantuan daripada helpline insurance anda. ini dapat mengelakkan anda daripada ditipu oleh pihak yang tidak bertanggung jawab.
  3. Terus pergi ke balai polis yang berhampiran. Insurance tak akan cover kalau tiada police report. It is okay jika anda salah. Pihak insurance anda akan bayar kepada pihak lagi satu (anda mungkin kena bayar sedikit penalti).
  4. Ambil gambar kereta anda setelah kemalangan (sebelum hantar ke workshop)
  5. Hantar kereta anda ke workshop panel insurance anda.
  6. Tempoh untuk kereta siap dibaiki selalunya dalam 2-3 minggu. Kalau kereta anda adalah special edition dan yang affected adalah aksesori tambahan, mungkin mengambil masa lebih sedikit untuk menunggu alat ganti original sampai.
  7. Jika anda tidak salah, pihak insuran akan menggunakan insurance anda untuk membayar dulu kepada workshop. Kemudian, pihak insurance akan claim pada pihak insurance yang lagi satu. Ini untuk mempercepatkan proses repair kereta. Jangan risau, NCD (no claim discount) anda juga tidak hilang.

Sunday, July 28, 2013

Makeup for Raya 2013 - Day time makeup

Since hari raya makin menjelang tiba, of course kita nak nampak cantik dan segar sentiasa. Lebih-lebih lagi orang perempuan yang selalu sibok didapur masak sampai tengah malam. We dont want to have a 'hantu kak limah' looks masa pagi raya or attending open house nanti. Here, i want to share a very simple refreshing makeup steps yang everyone can do it! it takes less than 5 minutes to have this natural looks.


Here are the basic items required


1. Avon Blusher Brush
2. IN2IT 2-way foundation
3. Thebodyshop blusher
4. Olay White Radiance serum
5. Thebodyshop lip gloss
6. IN2IT mascara
7. Lipice lipbalm

I am trying my best to use and share the most affordable and great products that will not going to harm my skin/face.

For example, I am usually use TheBodyShop All-in-One Face Base. This cost RM75.00. But this 2-way cake sangat menjimatkan. For a heavy user (apply 2 times per day), I will only buy it once every 2.5 months. But in this tutorial I replaced it with IN2IT 2-way foundation. it works almost the same with TheBodyShop face base but i can feel it makes my skin a bit dry. The price is around RM23.

Throughout this tutorial, i will share some reviews of the product that i use.



Moisturiser adalah perkara paling basic untuk menjaga kelembapan kulit. My skin is best suits with Olay products. I am usually use the moisturiser. But this time, I am going to use the serum. This product is really economic. 1 small dot untuk whole face. It is a bit pricy. But sometimes we can get it with a very low price bila watsons buat sale. 


sebelum apply bedak, perkara yang paling penting adalah lipbalm. this is to ensure bibir lembap. selain tu, it helps untuk dapat warna lipstick yang sebenar (without pengaruh 'ikut darah'), dan lipstick tahan lebih lama.

Some people lebih suka apply foundation, then baru loose powder. Since i don't want my face to feel 'cakeky', i prefer to have all in one powder, despite foundation selalu mengecewakan bila tak pandai nak apply, dan loose powder asek berterabur dalam handbag. Euh!

Since bedak ni sekali dengan foundation, add more on darker (eye area). Untuk lips, we need to tap-tap atas bibir. Please jangan sapu... just tap-tap. It will blend dengan lipbalm tadi. Our target here to get a pale face.

Blusher helps a lot in making our face looks fresh! I love blusher from thebodyshop. sebab... economic, protect my skin, and long-lasting. Untuk blusher yang bersaiz kecil, it can last up-to 1.5 year. This time i choose yang ada shimmering. kalau ambil gambar, it will gives a special effect yang berkilat. selain tu, blusher from thebodyshop tidak menyebabkan jeragat. Yes, zaman dulu i used to pakai blusher dari brand A***. after 2 years, memang nampak kesan jeragat di pipi. :(

For this time, gunakan blusher yang berwarna pink untuk disapu disekitar cheek area sampai ke bahagian tepi hidung. Avoid bahagian muncung hidung. Senyum untuk dapatkan cheek area tersebut. once done dengan pipi dan sisi hidung, sapu sedikit warna pink di bahagian dagu.


Now is the time untuk highlighting. Highlight di bahagian tulang pipi (only 1 line di atas tulang pipi) dan bahagian tengah hidung.

Mascara is optional. Kadang-kadang termalas juga nak apply. as usual, bila nak pakai mascara kene pakai zig-zag. I am using mascara from in2it sebab mudah nak cuci. guna air, kepit bulu mata dengan jari, tarik. tak perlu makeup removal. well, i used to pakai brand lain... ya Allah, tercabut bulu mata pun tak hilang2.

now, final step. lip gloss from thebodyshop. I love this colour. nampak natural. Dulu I have a nightmare dengan lipgloss brand S********. Asal pakai je mesti bibir pecah. and the lipgloss berbau chemical. But this lipgloss sangat berbeza. sangat moisturising and long lasting. You can get this for RM39. By applying lipbalm, and foundation+bedak dulu pada bibir, we can get the actual color of the lipgloss/lipstick.

and that is all.



Saturday, July 27, 2013

Hari Raya makin menjelang

Alhamdulillah, sudah 17 hari umat Islam berpuasa. Hari ni jumaat dan hari nuzul quran. Selangor cuti. So the whole day kemas rumah yang dah macam tongkang pecah, ganti gas baru (Mesra Petronas 1300-888-427), tukar langsir, basuh baju berbakul-bakul, masak for berbuka puasa, and finally, sambung menjahit sebab drama kat tv sangat boring... kalau tak couple gaduh, admire nak kawen, tak pun nak bolot keuntungan syarikat sorang2, oh trend terbaru, pukul2 a.k.a gangster... 
=.= boooring.


while menjahit, layan la lagu rock kapak abg awie kat youtube..

terbayang pulak macam que haidar dalam movie Rock... sapa yang tengok tau la scene mana..

oh.. let me introduce you to the background... that is my new langsir.. do we need to have name for it? 

Sunday, July 21, 2013

Farmville on Mac

Day 7 of using Mac

Today I have just learnt 2 new things on my Mac.
Screen Capture and install Adobe Flash Player on my Mac.

sounds noob

Haha

before this I don't bother on how to screen capture my windows on Mac. But just to share with you all my happiness of the ability to play Farmville on Mac, i put some efforts to find it.

here here.. see. i can manage my farm from my Mac. There are some apps that iPad cannot do, while Mac can. Before this, I did tried to install adobe Flash player on my iPad mini. But not supported. So I was thinking that there will be no Adobe Flash Player on Apple product. But lucky me. When I was about to play my playlist on YouTube, it ask me to install Adobe Flash Player on my browser. 

Love love love 

when there is a flash player, it is a green light to play FarmVille!

After the installation, i just try my luck to click on FarmVille link. 
Yes! It is successfully loaded!

I am very happy until i want to share the screen capture to prove it here. Guess what is my lazy step? capture thru my phone....

like this one...


but too shame to show my laziness to learn a new thing since my students will read this blog too.

I did Google on "Screen capture on Mac"

and I have found this useful website

http://guides.macrumors.com/Taking_Screenshots_in_Mac_OS_X

Command + Shift + 4, then select which area I want.

And I managed to get this beautiful picture of my farm... ;)



Friday, July 19, 2013

Jumaat dan barang basah... dan 1 talian hayat

Jumaat adalah hari yang dinantikan untuk membeli barangan basah. Restocking time. di mana shopping barang dapur yang best? mesti la pasar malam putrajaya. 


Makanan laut yang segar, sayur-sayuran yang berlambak-lambak. Of course ada gerai-gerai yang favorite. So today restock makanan laut such as ikan siakap (teringin sebab tengok masterchef professional masak hari tu), udang laut, dan ikan merah isi (my brother's all time favorite). Plan nak masak siakap untuk berbuka puasa ni.

Dah kata puasa, tekak ni lapar je rasa. singgah pulak di bahagian bazar ramadhan yang terletak seberang jalan je. Si abang teringin makan nasi tomato (tapi balik rumah rupanya pakcik tu bagi nasi briyani). Then nampak pulak kebab melawati (ke melewati??). teringin kebab daging. padahal lupa yang diri ni tak la boleh tahan sangat dengan daging kebab (allergy). dapat kebab daging. dengan happynya selebar senyuman pada kotak happy meal nak balik masak. tiba-tiba...

kereta tak boleh start! bateri habis. dah la tinggal 1 je kereta comel biru tu yang ada sebab si perkasa perak tengah warded. oh my... macam mana... macam mana... 

bing... si comel biru pakai insurance AXA. cuba cari dalam laci tak jumpa sticker auto assist diorang (lupa yang fon ada internet). Fine lah. call kurnia insurance (1-800-88-3833) since si perkasa perak pakai kurnia insurance. call centre kurnia memang tidak pernah mengecewakan. the operator will try their best to assist in any car break-down. tapi untuk this time kurnia cannot help to send their people to help us. BUT, the operator did asked where are we and they gave us the contact number untuk foreman yang mereka tahu within that area. may Allah bless you. they did gave me 2 numbers. one of them is Jackson Towing Service (Joey 016-3324616).

we called joey. with a very polite and fast service, she has arranged everything for us. she said the foreman will arrive in 1 hour. And Alhamdulillah, tepat satu jam lepas call, the foreman arrived.

nak jadikan cerita, naseb la ada some extra money masa tu. and that amount cukup-cukup tak lebih tak kurang daripada yang dicaj. Alhamdulillah.

While waiting for them to arrived, my brother yang demam dan suara serak ala ramli sarip, fulfil his time by playing a minion game on his iPad. Non-stop okay! 


What about me? Continue shopping makanan nak berbuka dalam kereta since we are just realised that we dont have any drinks to berbuka puasa. i have got myself air soya and sate. cukup la setakat syarat berbuka puasa. 

the foreman came tepat pada waktu azan. so we just berbuka dengan seteguk air while waiting kereta untuk siap. 5-10 minit and its done! the foreman, chen, and Low, were helpful and friendly.


Dalam perjalanan balik rumah, i said to my brother, we are lucky to live in Malaysia that has multiple races. Cuba bayangkan kalau malaysia ni ada malay or muslim saja, our car break-down masa nak berbuka puasa. For sure tak ada foreman yang willing to come masa nak berbuka puasa. kalau ada pun mesti charge more than usual. So, respect each other. masing-masing are surviving to live in this world and semua cari makan. 

Alhamdulillah, Allah always with us.

Wednesday, July 17, 2013

akhirnya.... 'udara' saya sampai juga

Alhamdulillah rezeki. Terima kasih Bae. For belanja me this upfront birthday gift untuk tahun 20XX. 

Moga Allah limpahkan lagi rezeki yang tak putus2. itu je yang mampu diucapkan. 

penantian sejak dari hari pertama Macbook Air 2013 dilancarkan berakhir juga.

I used to published a post berkenaan dengan penantian ini... Apple atas kapal


and hari isnin hari tu, ia tiba.

Yahoooooo!!! melompat seronok bila tau macbook dah sampai. cepat sangat rasanya. Apple jangka kan untuk sampai pada 22 July 2013. tak sangka on 15th july dia dah sampai. lihatlah muka ku kegembiraan. biar benar ni... i am now having my own macbook air. selama ni hanya pinjam laptop abg je sebab my previous notebook HP yang digunakan masa final year ijazah, and whole duration untuk master dah 'selamat' screen nya.

Finally I have my own notebook. *muka terkejut*


disebalik kegembiraan... 


this is my bad habit. 
i love the 'after-manufactured' smell. 
wanginya.

Wednesday, June 12, 2013

Apple atas kapal

RM500 for lower-middle class person

Last week, i have found an article mengenai less nicotine and tar dalam rokok. Selalunya i will just ignore je article pasal rokok since memang banyak sangat nasihat2 dan kesedaran yang cuba disampaikan oleh penulis. 


But this time, ada satu part yang tiba-tiba menarik perhatian... Saya petik dari artikel tersebut...

"I have spoke to ex-smokers, and many of them, from the middle to lower-middle class, say they usually spend RM500-600 a month on cigarettes..."

It is a huge amount of money for a middle class people since we are now living in a generation yang memerlukan duit untuk semua benda. 

Everyone knows that merokok memang merbahayakan kesihatan. But the pleasure of merokok, hanya orang merokok saja yang tahu. I am trying to understand them.

What i am trying to say here is, instead of spending their money to harm their body n person around them, spend it for their future. RM500-600...  A man can secure a personal insurance that covers his life, medical, and saving for him n his family's future. That only will take a quarter or half from the mentioned amount. He even have extra amount to be spent for his family... Makan besar once a month maybe. Because those person yang akan bersama kita untuk jaga bila kita sakit. Or can get his beloved partner to be protected also. Why not? Berubah lah sekarang, sebelum terlambat. Get protected now. 

Great eastern.
Life is great.


Tuesday, June 11, 2013

Resepi ayam masak asam


Menu untuk malam ni adalah ayam masak asam. Masa otw balik keje tadi tiba2 teringat sedapnya kalau makan nasik dengan ayam ni. Since tak nak menyusahkan diri yang letih ni, i chose a shortcut way to cook-main tipu sikit naaa. I bought ayam goreng hot n spicy from KFC. Since today is tuesday, KFC offers 20% off for snack plate. So lets move to the recipe...

Bahan-bahan:
1 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah
1 tangkai cili hidup
15 tangkai cili padi
2 ketul ayam kfc hot and spicy
1 mangkuk air asam jawa
1sudu teh garam
Kicap

Cara-cara:
Potong ayam into ketulan2kecil.
Titik bawang putih
Hiris bawang merah secara membulat
Hiris cili hidup dan cili padi.
Panaskan minyak untuk menumis.
Tumiskan bawang putih. Bila dah bertukar warna kuning, masukkan cili dan bawang merah.
After 2 minit, masukkan ayam. Gaul dan goreng sampai garing.
Taburkan garam.
Masukkan air asam jawa dan kicap.
Kacau dan biar sampai mendidih.

Dah siap.

Saturday, June 08, 2013

SDE game

This game used to be a dinosaur's egg game. But maybe it has been modified to be another game. This game remembers me masa sekolah menengah dulu. Playing this on my very old pc. Such a memory. Today, while watching doraemon on ntv7, i have finished the final level, which is level100.


Air mata satu liter

!Dua minggu...

Satu tempoh yang lama bagi orang yang bekerja untuk cuti tapi rasa sangat sekejap apabila diluangkan bersama dengan family. Dari awal cuti sekolah, until today, mak and ayah have spent their holiday here. Meriah dan berseri je rumah bila mereka ada. Too bad im not available to entertain them masa weekdays sebab semester baru ja bermula. But we did spent our weekends and hari jumaat by hangout together. We've been to a few new places ( to us ) seperti zoo negara (very significance to filem p ramlee - masam masam manis) , istana budaya for konsert solo extravaganza jamal abdillah. Tak lupa to revisit tempat2 'therapy' seperti Alamanda, sunway pyramid, ikea, the curve, and pasar malam putrajaya ( every selasa and jumaat ). 


Today, mak and ayah balik ke penang.
i couldnt stop crying masa waving goodbye. Sampai kat rumah also nanges because selalunya ada ja ayah duduk di sofa, mak pulak kat dapur tgh masak or basuh baju or playing games on her new ipad. 

Mak n ayah, Take care please. 

I and bae love u both a lot!!!

Friday, June 07, 2013

Apabila malam masih muda...


Siapa sangka balik keja terus diberi keringat untuk bawak mak and ayah pergi ikea. Alhamdulillah... Dapat jugak penuhi hajat kitorg nak bawak mak n ayah p ikea utk ke berapa kalinya.

Apa yang best bila p ikea dengan family? Walaupun benda yang sama, tapi moment bersama family tu berlainan. I used to be there with just me n my bro... The feel is different! Bila ada mak and ayah bersama, the joy is there.

As usual, jalan2 'tawaf' ikea 1st n 2nd floor.. Then we went to the curve to enjoy our starbucks drinks ditemani pokok2 yang mengeluarkan cahaya ( magicalnya bunyi )




Love every moment tonight!!


Wednesday, May 22, 2013

Baby Khalif, welcome to the world

Last Sunday, I went to visits my friend who's giving birth to a baby boy in PPUM. Since it is a pre-gov hospital, I need to wait until 5pm - visiting time. Since it was the first time I went to PPUM, I have no comments on the access from the parking lot to the kanak-kanak ward. Based on my experience that day, it is quite far. Maybe there is another parking lot area nearby. But, there is a secret recipe. After I have burned those calories, i can now replace it back here. haha!


Around 5pm, the visitors are allowed to enter the ward area. It takes another 5-10minutes of walking time untuk ke ward lepas bersalin. Sampai saja, our friend (I will name her "the-mommy"), tengah bersiap2 nak bersihkan diri sebab through out the time lepas bersalin, no one nk jaga her baby while she's away. So I saw how difficult her movement is. Dehydrate, pain, hungry. I can say that I am very unhappy for what ever I saw on that day -service from ppum. But the baby calm me a bit. Although bertanda sikit dahinya disebabkan oleh proses kelahiran last night, he's still the cutest one. 


3kg++, quite huge huh. Alhamdulillah, yang penting sihat.

This visit sangat menginsafkan diri. Believe it or not, i did cried sebab terkenang macam mana la mak lalui dulu selepas bersalinkan diri ni. :( 

Walauapa pun, tahniah diucapkan kepada the-mommy n husband.

Thursday, May 09, 2013

30 minit bersama Ustaz Don - 9 May 2013

Assalamualaikum semua

This post hanya untuk berkongsi cerita and reminding myself mengenai cerita ustaz Don pada hari ni.

Ceritanya seperti berikut...

Ada seorang lelaki ni, dia berniat untuk bersedekah. Sebelum dia tidur, dia berniat untuk memberi sedekah kepada orang yang pertama dia jumpa pada keesokan hari tu. Pagi tu, dia terjumpa seorang lelaki ni. Pakai selekeh. Orang miskin kot. Dia pun hulurkan sedekah kepada lelaki tersebut. Lelaki tu terkejut dan berterima kasih. Pada petang hari yang sama, dia terdengar ada orang bercerita... "Lelaki mana ntah p sedekah kat pencuri kat kampung kita ni." Beliau terdengar lalu tergamam. "Ya Allah, aku dah bagi duit pada pencuri." 


Malam itu beliau nekad lagi. "Esok aku akan bagi sedekah pada orang yang pertama yang aku jumpa. Aku nak ganti balik sedekah yang aku bagi kat pencuri tadi."

Pada pagi keesokan harinya, semasa beliau berjalan, beliau terjumpa dengan seorang perempuan ni. "Tak kan la pompuan ni pencuri." Dia pun sedekahkan duit kepada perempuan tu. Pada petang hari yang sama, dia terdengar lagi ada orang bercerita... "Lelaki mana ntah p sedekah kat pelacur kat kampung kita ni. Pelacur tu." 

Mendengar buah mulut orang tu menyebabkan dia terkejut. "Alamak, kali ni terbagi kat pelacur pulak. Tak pa, esok aku akan sedekah kat orang yang pertama aku jumpa untuk cover balik sedekah yang aku bagi sebelum ni."

Keesokan harinya pula, beliau terjumpa dengan seorang lelaki ni. Pakaian pun smart, kelihatan tegap. Tak mungkin dia pencuri, atau pelacur (gigolo). Dia pun bagi sedekah kepada lelaki tersebut. Pada petang hari yang sama, dia terdengar lagi ada orang bercerita... "Lelaki mana ntah p sedekah kat orang kaya kat kampung kita ni. Orang kaya dia p bagi sedekah buat apa?" 


Dia terkejut lagi sekali. Dia pun berdoa kepada Allah supaya menerima sedekah2 yang telah diberi.


Selepas sedekah tersebut, berlakunya kejadian yang orang tak tahu kalau tak diberi tahu...

Lelaki pencuri itu sebenarnya memang berniat nak pergi mencuri pada petangnya. Tapi oleh kerana dia dapat sedekah pada pagi tu, dia bertaubat dan meninggalkan kegiatan mencuri.

Perempuan pelacur - kesan daripada sedekah tersebut, beliau tidak lagi meneruskan kerja melacurkan diri dan mencari pekerjaan lain.

Lelaki kaya - lelaki tersebut berubah menjadi seorang yang pemurah. Sedangkan insan yang lebih miskin dari beliau boleh bersedekah, kenapa tidak dia yang kaya ini bersedekah?

Pengajaran:
Orang akan tetap mengata walaupun kita berbuat kebajikan. Tapi teruslah berbuat kebajikan dan bersedekah kerana tersirat 1001 khasiat disebaliknya.

Wallahualam.

Saturday, April 27, 2013

PRU13/GE13 Personal or Nation

Saya mulakan post kali ini dengan Bismillah.

Musim pilihan raya umum ke 13 dah bermula. Banyak manifesto dan janji manis yang dilontarkan. Penyokong parti masing2 pun sangat agresif di laman sosial.

Saya bukan memusuhi mana-mana pihak terutama pihak yang beragama Islam. Saya juga beragama Islam. Kita bersaudara. Untuk non-muslim, kita berkawan. Buat apa nak bergaduh sesama kita. Kalau semua bertindak rasional, aman hidup kita semua.

Saya  cuma nak berkongsi pengalaman saya. Mungkin bagi sesetengah pihak saya berpihak kepada satu parti. Saya berkongsi cerita perkara yang benar yang terjadi pada saya dan keluarga.

Saya dilahirkan di Malaysia. Ibubapa saya merupakan kakitangan kerajaan. Saya dibesarkan di kuaters kerajaan. Sepanjang saya hidup, Alhamdulillah rezeki yang Allah bagi kepada ibubapa saya merupakan rezeki gaji bulan-bulan yang diberi. Mak n ayah saya selalu cerita masa dia mula-mula keja dulu, gaji RM180. Tak banyak. Tapi cukup untuk hidup and besarkan saya dan abang, dan bantu arwah atok dan nenek. Hidup kami sekeluarga bahagia walaupun tak mewah.

Saya bersekolah di sekolah kerajaan; SK dan SMK. Saya tak ada pergi sekolah private ataupun asrama penuh. Saya memang manja dengan family saya. Zaman saya dulu dapat pinjaman buku teks. Tu pun susah sangat nak dapat sebab anak cikgu. Kalau dapat pun tunggu turn last-last ja. Yuran sekolah pun kene bayar. Saya ingat lagi orang lain masa cuti sekolah la sebok beli baju sekolah. Saya sehari nak mula sekolah, baru nak p beli sebab mak n ayah baru dpt duit bonus. Masa tu nak beli baju jenama Canggih pun rasa mahal. Tak macam sekarang. Semua dapat bantuan termasuk yuran sekolah pun dah tak perlu bayar. So adik-adik, belajar la rajin-rajin.

Saya ingat lagi dari saya kecik, setiap weekend kami akan balik ke kampung tengok atok dan nenek. Seronok sangat masa tu. Kalau cuti sekolah, mesti tido seminggu kat sana. P tolong jaga bendang and kebun walaupun masa tu tak faham betapa berharganya tanah2 tersebut. Atok selalu cakap nanti dapat la duit n baja subsidi. Saya selalu nampak kampit baja berlogo dacing (tak ada logo bulan, roket atau mata alien). Masa tu saya kecik.. tak paham apa2. Saya ingat logo dacing tu logo zodiak Libra.

Suatu hari arwah nenek jatuh sakit... macam2 sakit. Kencing manis, kayap, luka terpijak paku. Macam-macam usaha mak saya buat untuk merawat arwah nenek. A few times jugak nenek ulang masuk hospital swasta dan kerajaan. Tapi Allah lebih sayangkan beliau. Nenek meninggal di tempat saya dilahirkan - salah satu hospital kerajaan di Perak. Few years after that, arwah atok pun ulang alik masuk hospital kerajaan dan beliau pergi bertemu Ilahi. Arwah atok saya dulu bertugas sebagai homeguard - askar kampung masa zaman jepun. Beliau selalu bercerita kepada saya tentang pengalaman tersebut. Hidup tak aman. Sentiasa dalam ketakutan. Dalam tahun 2012, DS Najib ada bagi insentif kepada bekas petugas homeguard. Sempat arwah atok merasa duit tersebut. Happy sangat beliau masa tu walaupun sedang sakit. Dia minta belikan katil, jam dinding baru, dan makanan tambahan. Berkat duit tu.

Masa saya study di UNITEN, ayah jatuh sakit. Abang saya baru dapat keje. Ayah mengalami masalah saraf. Banyak ikhtiar mak dan abg untuk pulihkan ayah. Masa tu I know nothing. Bae, mak and ayah cakap tak ada apa2.. depa cakap ayah cuma sakit sikit ja sebab tak nak bagi saya risau. Nasib baik ayah adalah kakitangan kerajaan. Ayah dapat rawatan di hospital kerajaan (GH Penang). Doktor yang merawat ayah tu baik sangat. Sambil bergurau, dia cakap total kos rawatan ayah tu boleh dapat rumah banglo kat Balik Pulau dah. How expensive the treatment yang dibayar oleh pihak kerajaan untuk ayah saya. Claim insurance pun dapat. Terima kasih. Ayah saya now boleh kerja semula and siap boleh jalan merata-rata. Alhamdulillah.

Dulu saya tak tahu menilai kelebihan dilahirkan di Malaysia. Tapi lepas pengalaman di France dan bertemu dengan pelajar2 asing di Malaysia, saya mengaku saya berbangga dan rasa bertuah menjadi anak Malaysia. Kenapa? Negara kita dihormati. Bila dengar France orang selalu cakap racist pada muslim. Kena tarik tudung. Alhamdulillah saya dilindungi. Perjalanan dan kehidupan saya di sana aman. Saya tidak di uji sedemikian berat. Percaya atau tidak, semasa saya di France, kehidupan saya ditanggung oleh kerajaan France. Ini kerana Malaysia dan France ada MOU untuk pelajar2 postgraduate. Ada rakan saya dari negara timur tengah, tak dapat dana tersebut kerana negara asal beliau. Usaha dan penghormatan tersebut tidak datang bergolek atau memang terjadi begitu sejak azali. Perbincangan, meeting sesama pemimpin. Mana kita tau. Yang kita tau senang dan tak ada masalah. Lepas tu saya tanya pelajar2 luar negara. Kenapa pilih malaysia untuk sambung study. Dia cakap dia tak tahu pun kewujudan malaysia sebelum ni. Negara dia negara bergolak. Dia diberitahu oleh kawan2 dan kedutaan, kalau nak sambung study, sambung kat malaysia. Kita tak racist. Kita peramah. Dia tak percaya. She came sendiri untuk lihat keadaan disini. Subha-nAllah. Sangat aman berbanding negara dia. Dia balik semula ke negara asal untuk mengambil anak beliau untuk berhijrah ke sini. Yes, she's now doing her PhD in our university. Orang luar menghargai keamanan dan kemodenan kita. Kenapa bukan kita sendiri?

Untuk kakitangan kerajaan, tak malu ke selama ini kata kerja dengan kerajaan, gaji kerajaan malaysia bagi tapi dok sokong pembangkang. Pembangkang kah yang dok bagi gaji bulan2 bela anak bini? Based on my observation, yang orang gomen yang keje dok bangkang ni selalunya keja yang sepatutnya dia buat pun tak buat. kalau buat pun macam hidup segan mati tak mau sebab masa depa banyak dihabiskan untuk bercerita buruk pasal kerajaan. Whops! Terkeluar pulak loghat utara. Saya ingat lagi masa saya kecik, saya selalu dengar ceramah pembangkang yang diadakan di surau kuaters kerajaan yang saya duduk - sebab rumah saya depan surau. Mereka marah sangat dengan pembinaan KLIA, Putrajaya, highway. Mereka kata itu semua membazir duit rakyat. Hari ini, saya sendiri nampak bendera mereka dipacakkan di Putrajaya - pathetic. Berapa ramai orang swasta yang menyokong kerajaan teringin sangat nak duduk kat Putrajaya tapi tak dapat sebab kami bukan kakitangan kerajaan. Saya sedih sangat bila lihat orang yang dapat keselesaan duduk di Putrajaya tapi tak menghargai nikmat yang mereka dapat dan masih menyokong pihak pembangkang. Renung2kan la siapa yang buat tempat tu, dan why you are there. Janganlah jadi duri dalam daging.

Saya bercakap berdasarkan pemerhatian, pengalaman, dan fakta. Mungkin anda berpengalaman yang lebih baik dan banyak daripada saya. Saya hormati. Walaubagaimanapun, saya berharap agar keamanan, kemakmuran, kemodenan kita tidak tergadai oleh ketamakkan individu untuk meraih janji tender2 dan poket masing2. Janganlah terlalu tamakkan nak pakai barangan mewah jika kita tidak mampu. Kalau tak mampu tapi teringin, buat la kerja lebih dari 1 kerja, dan saving. Want more, kita kena work more. Tidak mustahil jika harga kereta dipaksa untuk dikurangkan, item2 lain seperti interest bank tidak akan stabil dan serendah sekarang (+-2.4%).

Saya tak harapkan apa-apa balasan untuk saya berkongsi pengalaman dan pendapat saya yang tak seberapa ini. Saya cuma harapkan setiap daripada kita akan pergi mengundi dan undilah secara rasional bukan emosional. Kalau dah kita nampak dari pengalaman seseorang itu buat keja dengan baik, kenapa kita perlu bagi peluang kepada orang baru yang samar2 prestasinya. I am not saying that if kerajaan BN mentadbir, kita akan hidup macam dalam syurga. Tapi sekurang-kurangnya bukan kita menuju ke mulut naga.

Semoga Allah merahmati kita semua.

Sekian.

Tuesday, February 26, 2013

Don't click here! Just go to Open Day UNITEN


Baru habis SPM? STPM? Diploma? atau plan to have 2nd ijazah?

Tak pernah imagine macam mana environment di IPTS?
Nak kan world class education opportunities?
DAN... 
ingin berjumpa dengan saya? (ala2 iklan bintang mencari bintang)
Datanglah ke 

OPEN DAY UNITEN 2013!

Pada 2 March 2013 (SABTU)
JAM 0900-1700
bertempat di Kampus Putrajaya

What you can get from here?

Sightseeing around the universiti area - see our study environment. 
Who knows you will be one of us!

Exposure to the variety of courses that we are offering - we will help you to figure out your interest and make sure you choose the right course!


Then? What are you waiting for?

Hope to see you on this SATURDAY!