.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Monday, November 07, 2016

Insulting in public doesn't lift you up. It defines who you are.

End of the year 2016 - matte lipstick trend - dark color.



I love makeup since my teenager's life. I have tried multiple brands and various makeup tools and ways. Pink - soft pink is way too safe - looks young, natural, fresh and match in most of the occasions. These are reasons why every woman will have at least one pink lipstick. As a frequent lipstick user, until when I have to play safe? I can use this color until I reach 80 years old.

This year, I try one step ahead with dark maroon lipstick. It is kind of bold step for me. By using this lipstick, I have to be very careful on my makeup and outfit including my shawl. Know how to balance it.

This 'culture' or 'view' is still awkward for some people. I may look crazy or psycho for them. Some people cannot accept it.. because they are not used to it. It is okay with me.

Because of some people cannot accept this new changes, I was insulted by them on my face and in front of public.
"You look like conjuring."
"You look like hantu."
"You look like orang tua."
"You look like hantu kak limah."

I just afford to reply, this is a new trend.

Some of you may think why I didn't respond back in harsh words? It is because they can't accept it. No matter what I say, they will just refuse to try to understand. They can't accept that this is different from what they used to see.

But...
What is their right to say those harsh words to me?
What is their right to hurt my feeling for the things that their mind can't accept it?
What is their right to humiliate me in public?

Because they are older than me?

"Biasalah.. orang tua". No. This perception should stop. No matter how old you are, you should respect everyone.

I am still young, and I should try this color. Later, when I reach their age, I am not going to use this color anymore - later jadi orang tua tak sedar diri pula. At least I have tried this bold color.

I am the same Shakirah no matter what lipstick color that I am using.

Tuesday, September 13, 2016

Ini 'Hadiah' Hari Raya Korban

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani,

Setelah pintu hati sebelum ini tertutup, Allah hadiahkan seorang insan cukup sempurna sifatnya. Walaubagaimana pun, ia hanyalah pinjaman sebentar sebelum ia diambil semula.

September 2016, setelah beberapa lama bertarung pertahankan hubungan yang aku sangka hingga ke syurga, akhirnya berakhir dengan takdirNya. Sepatutnya aku sudahkan ia setahun lalu. Tapi kerana tiada kepastian, aku cuba, dia cuba. Tapi siapa kita untuk melawan kuasa Dia. 

Tapi luka di hati seperti di robek. Siapa tidak pernah merasai tidak akan pernah faham. Aku tidak salahkan yang tidak faham aku. Aku sangka di zaman serba serbi moden ini, tiada lagi cerita cinta seperti cerita P Ramlee, "Antara Dua Darjat" atau seperti lagu Fauziah Latif, "Dia". Wujud. Masih wujud insan-insan seperti dalam cerita dan lagu tersebut. 

Masing-masing bertarung mempertahankan perasaan dua hati. Dia dengan cara dia, aku dengan cara aku. Aku tidak salahkan dia. Aku sudah pasrah dari awal. Cuma dia yang tidak pernah putus asa membuatkan aku terus bertahan. Akhirnya tewas. Sudah letih bertarung. Sudah terlalu banyak luka dan parut dalam pertempuran ini. Luka pada aku, luka pada dia.

Pergilah dengan insan pilihan mereka. Hidup tanpa redha ibu bapa tidak kemana. 

Setelah aku serahkan segalanya kepada Allah Yang Maha Mengetahui, Allah sudah tetapkan ini yang terbaik.

Perasaan bercampur-baur. 

Aku bersyukur kerana ia telah berakhir. Alhamdulillah berkat doa yang tidak putus, Allah dah tetapkan pengakhiran ini. Allah makbulkan doa hamba yang selalu lupakanNya ini. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar dan Mengasihani.

Ini...
Hadiah Hari Korban.
Yang besar nilainya. 
Yang mengubah banyak perkara.


Tuesday, May 17, 2016

ITEX2016 – Silver Medal

May 2nd, 2016, marks the 4th year of my servicing in UNITEN as a lecturer. There are up and down in my career. From there I learnt many things.  My latest achievement is the participation in ITEX2016. This exhibition was held at Hall 1-5, Kuala Lumpur Convention Center (KLCC). My and my undergraduate students, Naurah, Thiru, Faris won a Silver Medal in ITEX2016 under ICT & Multimedia category. We propose an invention entitle “An Integrated System of a Theme Park Crowd Density Detector”.

Naurah, Thiru, and Faris were my Final Year Project students supervised by me (but there are 3 more examiners to evaluate their work of course). When I propose this project to them, I clearly stated I will push them towards their limit and most of the tools are not taught in Course Content. They accepted my challenge. Finally, they managed to deliver the prototype. Here comes my responsibility to bring this project to the higher level.

When I received an email from iRMC UNITEN regarding ITEX2016, I immediately nominate this project. Alhamdulillah, it has been accepted to proceed to join the exhibition. We have about 2 weeks for preparation of the exhibition materials. Finally, I came out with a poster and a video.

UNITEN sent 24 participations. During the exhibition day, my students cannot be there due to other commitments. I was all by myself. My role as a lecturer and a marketer are a bonus. I am selling OUR IDEA. This is OUR PRODUCT. I was the first booth to be evaluated at our booth if I am not mistaken. All settle before noon. I have set my mind, I have delivered my best, and I let others to Allah. When others are targeting for the Gold Medal and the special awards, my target is to unlock the participation in an international exhibition.  When I have the chance to join this invention exhibition is already a huge achievement in my career. I am thankful. If I can unlock more than that, it is a bonus.


On the next morning when I was on the way to KLCC, I read many congratulations notes from a Whatsapp group. That includes my name. I was shocked. Do they congratulate me for the Silver Medal? To confirm, I checked on the website. Yes, it is. My team won a Silver Medal. I was smiling along my way to KLCC. My mental state still accepting the fact that my team won a silver medal. UNITEN won 10 Gold, 12 Silver and 2 Bronze medals.



Alhamdulillah.
Thank you to my team.
Thank you to my family.
Thank you to iRMC.


For the effort, opportunity and support.


I do not compete others. I compete myself. 

Monday, August 24, 2015

Insurance and saving for fresh graduates

Baru kerja.
Mesti rasa over excited and fikir kereta apa nak dibeli. Mestila kereta idaman yang rata-rata RM700+ installment sebulan.

Walauapapun, ketepikan sedikit duit gaji untuk insurance dan ASB/tabung haji.

Ada dua jenis insurance iaitu conventional dan takaful. Most of Muslim disarankan untuk memilih takaful sebab pelaburannya adalah dalam dana yang diluluskan syariah. Pulangan agak sedikit rendah berbanding dengan conventional.

Insurance mungkin ramai nampak tak penting. Dengan cerita yang berlambak-lambak insurance agent lari and susah claim. Insurance ini sebenarnya sangat penting sebab we never know masa sakit atau mati.

I have a skeptical perception about insurance agent. They just want your money and then lari. Ini kerana my mother pernah kena macam tu. Siap kena tipu lagi katanya tempoh matang 10 tahun. Rupa-rupanya 25 tahun. Ada satu time tu my mother warded. Tapi insurance tak cover sebab hanya insurance nyawa. Tapi tak semua 'busuk', masa my ayah sakit, we managed to claim a few amounts sebab penyakit beliau memang serious.

Mulai dari sini I am more aware dengan coverage.

Mula-mula masa di approach oleh my current insurance agent, Carol Tan Chia Wei from Great Eastern (dah 3 years with her service), I was a bit cold. I know I am being covered by TNB sebab I am working with UNITEN. TNB's coverage memang tiptop. I feel secure enough. Beliau sangat penyabar. She's explain to me satu persatu. Yang saya ingat sampai sekarang, Carol pesan beli insurance masa sihat dan muda. Coverage tinggi, dan premium murah masa muda. Kalau dah sakit atau dah obes, susah company insurance nak approve. Bulanan akan naik. Memang betul. My mother and father dah susah nak tambah coverage sebab dah tua and ada record sakit.

Jenis-jenis coverage:
1. Nyawa (Life)
2. TPD (Kecacatan kekal)
3. Medical (warded dan rawatan di hospital)
4. Saving

1. Nyawa
Most of insurance yang 'kos rendah', around RM50, hanya cover nyawa. Ini bermakna, kalau mati baru boleh claim. Ada yang ada return back (bonus) setiap 3 tahun, ada yang tiada return back. Coverage ni selalunya boleh claim perlepasan income tax. Kalau masuk ward dan tak mati, tak boleh claim. Ramai yang mengamuk sebab ni.

2. TPD
Kecacatan kekal. Misalnya putus kedua-dua tangan, atau satu tangan satu kaki. Ada % yang boleh claim. With Great Eastern, once claimed untuk yang TPD, GE akan bayarkan (waive) monthly premium and policy holder akan still enjoy all the benefits.

3. Medical
Hospital swasta most of them minimum katil RM150 sehari. Kalau sebilik 2 orang mungkin around RM200-RM250. So pilihlah nak katil macam mana kalau warded nanti. Tak semestinya kalau ada medical card boleh duduk first class. Kena ikut berapa RM coverage untuk ward. Jumlah coverage untuk rawatan juga penting. Selalunya ada stated berapa jumlah coverage sampai maximum umur dan jugak annual limit. Misalnya my coverage dengan Great Eastern, Annual Limit untuk rawatan is RM120,000 and limit sampai umur 80 tahun is RM1.2juta.

4. Saving
Pilihlah insurance yang ada saving so that dalam masa 20 tahun akan datang dapat semula jumlah yang telah dibayar sepanjang tempoh tu. Boleh la buat belanja masa dah tua nanti. Tak semua insurance ada saving. Being protected while saving for future.

Pilih insurance agent yang boleh dipercayai. Selalunya company tu bagus ja. Cuma agent yang menipu untuk dapatkan client janji bulan bintang.

So far I am very happy dengan Carol sebab beliau caring, concern, and akan update kalau ada promotion baru and yearly service beliau akan update berapa ada dalam saving and remind us about our coverage. Kira boleh diharaplah sampai untuk waive income tax pun beliau boleh assists. Life/medical insurance banyak dapat waived income tax setiap tahun.

If ada yang berminat untuk starts protecting, saving and waive untuk income tax, I can recommend her to you.

Friday, August 21, 2015

IPTS pada mulanya.. harap kekal selamanya

IPTS mula diperkenalkan pada tahun 90an (zaman Tun M). Pada asalnya kewujudan IPTS adalah untuk mengurangkan penghantaran pelajar keluar negara tetapi pada masa yang sama mencapai standard kualiti seperti belajar di luar negara. Ia dapat mengurangkan aliran wang keluar negara dan dapat menggalakkan aliran masuk dengan menarik perhatian pelajar luar untuk belajar di negara ini. Situasi ini sangat berbeza pada tahun 2013-2015 kerana ramai sudah terlupa mengenai niat asal IPTS diwujudkan.

Syarikat gergasi GLC seperti Petronas, TNB dan Telekom (now TM) adalah antara syarikat yang diberi amanah untuk memikul tanggungjawab ini. Oleh kerana itu wujudnya IPTS seperti Universiti Teknologi Petronas di Tronoh, Perak, Universiti Tenaga Nasional di Kajang, Selangor, dan Universiti Multimedia di Melaka. Kini UNITEN telah berkembang ke Muadzam Shah, Pahang, dan MMU di Cyberjaya.

IPTS ini sangatlah dikenali dengan yuran yang mahal. Ini sememangnya tidak dapat dinafikan jika dibandingkan dengan IPTA. Sekitar tahun 2005-2009, yuran untuk satu semester di IPTS adalah sekitar RM6000-RM7000 berbanding dengan IPTA yang hanya sekitar RM400. Yuran ini datang bersama dengan pekej-pekej tertentu misalnya jumlah pelajar yang sedikit di dalam kelas, suasana kampus yang selesa, kemudahan asas dan prasarana yang serba lengkap, dan pensyarah yang berpengalaman dan student oriented. Jumlah graduan yang dihasilkan di setiap IPTS setiap tahun adalah dalam lingkungan 1000-2000 graduan berbanding IPTA yang puluhan ribu graduan setiap kali konvokesyen.

Ramai yang salah anggap bahawa di IPTS sijil ijazah boleh dibeli. TIDAK. Ramai students yang ditendang keluar setelah berturut-turut mendapat GPA bawah 2. Jika tidak datang kelas selama 3 kali berturut-turut tanpa sebab, surat amaran akan dihantar kepada ibubapa. Ini boleh mengakibatkan pelajar tersebut tidak dibenarkan untuk menduduki final exam. Mungkin ini sangatlah kejam untuk di baca. Tapi disinilah letaknya 'maruah' sesebuah ilmu yang tidak boleh dikotak-katikkan sesuka hati dan boleh dibeli yang wang ringgit dan pangkat.

Bahasa pengantaraan di IPTS kebanyakkannya adalah Bahasa Inggeris. Ini adalah kerana untuk mengekalkan standard antarabangsa. Buku rujukan juga kebanyakkan dari international publisher yang terkenal seperti McGrawHill, Pearson, dan Addison Wesley.

Saya berharap UTP, UNITEN, dan MMU akan terus bersaing secara sihat dan mengekalkan kualiti pembelajaran setanding universiti ternama di luar negara.

Thursday, August 20, 2015

Saya belajar nothing sepanjang tempoh ijazah

Wait a minute. Ask yourself.
1. Kaki ponteng kelas?
2. Attendance suruh kawan tandatangan?
3. Assignment hanya letak nama?
4. Quiz dan exam meniru?

Come on. Kalau pun tak belajar apa2 sepanjang tempoh belajar, at least anda belajar cara nak menipu diri sendiri dengan mengasah skill 1-4 tadi.

Tempoh pembelajaran selama 4 tahun untuk ijazah sememangnya akan menyebabkan anda belajar sesuatu tanpa anda sedari. Zaman di universiti melatih minda anda dalam bidang akademik dan sosial.

Akademik
Banyak cara pembelajaran yang digunakan. Misalnya lecture, presentation, group work, research finding, project. Jika anda mengikuti bidang ICT seperti networking, software engineering, graphics and multimedia, tak semestinya anda bila anda keluar mencari peluang pekerjaan nanti anda akan bekerja dalam bidang khusus tu sahaja.

Ramai graduan yang memasuki bidang pekerjaan, mereka bekerja diluar study scope masing2. Para graduan harus sedar yang bidang pekerjaan amatlah luas. Pihak universiti menyediakan pengetahuan asas yang harus dipelajari bagi melengkapkan para graduan untuk menghadapi bidang pekerjaan nanti. Pihak universiti juga berusaha sedapa upaya melengkapkan para graduan dengan technical skills dan professional certificates. Certificates ini hanyalah added value kepada sijil ijazah.

Sosial
Kehidupan di universiti banyak mengajar anda mengenai kehidupan dan sosial. Hidup di universiti tidak seindah dalam drama TV. Pergi kelas, bercinta, dating, pergi clubbing, bawa kereta sports. Kehidupan di university lebih daripada tu. Ia melatih anda untuk tahan pressure, soft skills, disiplin, dan management.

Di universiti tiada warden untuk menjaga anda pergi ke kelas atau tidak. Tiada ibu bapa yang nak kejutkan pagi2. Tiada ibu bapa yang nak control berapa jam boleh main game. Disinilah terletaknya disiplin. Kalau tak pandai jaga diri, addicted to online game, stay up lah sampai pagi. Korbanlah kelas esoknya. Cukup tempoh, sampailah warning letter.

Nak siapkan assignment. You will face some group members yang degil, pemalas, dibenci tapi lecturer assign dalam group yang sama. Sometimes you buat semua kerja tapi member datang tumpang nama. You pinjam PC kawan then assignment kena curi lepas tu dapat kosong sebab di caj meniru. How to handle this? Lepas 8 semester, you will know how to handle this situation.

Do you think lepas study dah lepas semua sengsara? No way! Di universiti hanya cebisan sedikit. You will face so many issues and pressures masa kerja. Last minute task, stay back until midnight, kena marah sebab salah. But you have survived masa di training field (universiti), you will survive di alam pekerjaan.

--------------

You may not realize ilmu yang anda dapat upon graduation. Tapi cuba buat perbandingan diri sendiri sebelum dan selepas alam universiti. You will see the difference.

Menuntut ilmu kerana Allah adalah ibadah. InshaAllah. Niat belajar sebab Allah. Nak dapat pekerjaan yang baik dan balas jasa ibubapa.

#unitenconvo2015 - some of my former students


Wednesday, August 19, 2015

Fragile week

I am under fragile week.

I am under stress because of so many things.

The pimples seem having a non-stop party on all over my face. I think I need to change the bed sheet. I did it last night. One of my cats, adik was excited having a new bed cover. It jumps up and down onto the bed.

I feel fragile.

When I was about to sleep, as usual adik will sleep at one corner of the bed. But last night, adik sleeps nearer to my feet and hug it like he wants to calm me down. I was touched. I cried like crazy. A cat can understand how I feel and the most amazing part is it makes an effort to calm me down and I don't have to convince them.

I am blessed for having these two smart cats around me since last year. There are the irreplaceable gifts after my mak, ayah, and brother.

There will be a day X ... Not because of Y...

There will be a day where I will reach my limit. 

There will be a day where I will lay down on the floor. Not because of I am too weak to stand, but I actually have stood up for so long. 

There will be a day where I will cry at the corner. Not because of I am upset, but I have seen enough sh*t. 

There will be a day where I will lost my smile. Not because of I cannot handle pressure, but I have been heartless for sometimes.

There will be a day where I will leave all of you. Not because of I give up, but the contract to serve all of you have ended.

Monday, July 13, 2015

End of Ramadhan 1436H

Alhamdulillah, sekali lagi diberi peluang untuk merasai Ramadhan pada tahun ini. Terlalu banyak benda terjadi dalam bulan yang mulia ini. Dalam keriangan dan kegembiraan umat Islam menyambut Syawal, hati ini tidaklah terlalu girang. Mungkin kerana faktor usia, dan tanggungjawab yang dipikul. 

Tahun ini, InshaAllah Syawal akan disambut dalam keadaan serba sederhana dan ringkas di ibu kota. Walaubagaimana pun, hati ini masih bersyukur kerana dikurniakan rezeki untuk menyambut Syawal bersama keluarga kecil; ayah, mak, abang. Inilah kurniaan Illahi yang tiada gantinya. 

Sewaktu kecil dulu, me and family akan balik ke kampung. I always merungut sebab masa tu, arwah nenek selalu sakit.. setiap tahun. Jadi kami tak dapat nak ke mana-mana. Masa banyak dihabiskan di kampung. Rutin adalah sama, pagi-pagi ayah akan ke pasar untuk beli nasi lemak. Mak pula sibuk di dapur. Me and my brother spending our time by watching TV. Suasana kampung, ayam yang bising, angin sepoi-sepoi bahasa, kutip telur ayam kampung.. semua yang dulu rasa 'susah' dan 'boring' sebenarnya adalah kenangan yang terindah. 

Arwah atuk dan nenek dah tiada lagi didunia ni. Now baru sedar, itulah pengalaman yang cucu lain tak dapat rasa dan masa tersebut tak akan berulang lagi. Dulu nak raya di bandar? Kini Tuhan tunaikan hajat tu. Tahun ini akan masuk kali ke 4 beraya di sini. Kali pertama dulu, selepas solat di Masjid Besi, pergi bertandang ke Kediaman DS Najib. Kali kedua pula, masih solat di Masjid Besi, tetapi selepas itu kami ke Istana Negara di Jalan Duta. Kali ketiga adalah pada tahun lepas dimana kami bersolat hari raya di Masjid Negara, dan berkesempatan bersalaman dengan Tuanku Permaisuri Hjh. Haminah Hamidun kemudian menu pagi raya kami adalah Pizza Hut di Pavilion. Tahun ni? Tak tahu plan macam mana pula.

Serik sudah nak merungut. Ikut sahajalah rentak hidup ini. Hargai insan-insan yang berada di sekeliling kita pada masa kini. kita tak tahu apa akan jadi di masa hadapan. Masihkah ada peluang untuk berhari raya bersama lagi? Mungkin raya bersama suami? Mungkin raya bersama kakak ipar? Kita tak tahu. Segalanya urusan Yang Maha Esa.

Wallahualam.


Monday, April 20, 2015

Bulan


Bulan
Memikat mata yang memandang
Siapa terpandang hati tertawan
Terletak jauh di atas sana
Nak dicapai tidak terdaya
Yang jauh dibawah hanyalah mampu mengagumi
Tapi tidak memiliki

Hakikatnya
Bulan hanya indah dari jauh
Tiada apa-apa bila didekati
Tiada cahaya yang menyinari
Hanyalah
Mengimbangi hidupan alam di bumi

Adakah terus ingin mendekati
Adakah masih mahu memiliki
Atau hanya untuk diidami
Oleh sang manusia yang jauh dibumi

Jangan diberi harapan hidup
Biarlah bulan sendirian
Terus berbakti sebagai makhluk Tuhan