.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Monday, August 24, 2015

Insurance and saving for fresh graduates

Baru kerja.
Mesti rasa over excited and fikir kereta apa nak dibeli. Mestila kereta idaman yang rata-rata RM700+ installment sebulan.

Walauapapun, ketepikan sedikit duit gaji untuk insurance dan ASB/tabung haji.

Ada dua jenis insurance iaitu conventional dan takaful. Most of Muslim disarankan untuk memilih takaful sebab pelaburannya adalah dalam dana yang diluluskan syariah. Pulangan agak sedikit rendah berbanding dengan conventional.

Insurance mungkin ramai nampak tak penting. Dengan cerita yang berlambak-lambak insurance agent lari and susah claim. Insurance ini sebenarnya sangat penting sebab we never know masa sakit atau mati.

I have a skeptical perception about insurance agent. They just want your money and then lari. Ini kerana my mother pernah kena macam tu. Siap kena tipu lagi katanya tempoh matang 10 tahun. Rupa-rupanya 25 tahun. Ada satu time tu my mother warded. Tapi insurance tak cover sebab hanya insurance nyawa. Tapi tak semua 'busuk', masa my ayah sakit, we managed to claim a few amounts sebab penyakit beliau memang serious.

Mulai dari sini I am more aware dengan coverage.

Mula-mula masa di approach oleh my current insurance agent, Carol Tan Chia Wei from Great Eastern (dah 3 years with her service), I was a bit cold. I know I am being covered by TNB sebab I am working with UNITEN. TNB's coverage memang tiptop. I feel secure enough. Beliau sangat penyabar. She's explain to me satu persatu. Yang saya ingat sampai sekarang, Carol pesan beli insurance masa sihat dan muda. Coverage tinggi, dan premium murah masa muda. Kalau dah sakit atau dah obes, susah company insurance nak approve. Bulanan akan naik. Memang betul. My mother and father dah susah nak tambah coverage sebab dah tua and ada record sakit.

Jenis-jenis coverage:
1. Nyawa (Life)
2. TPD (Kecacatan kekal)
3. Medical (warded dan rawatan di hospital)
4. Saving

1. Nyawa
Most of insurance yang 'kos rendah', around RM50, hanya cover nyawa. Ini bermakna, kalau mati baru boleh claim. Ada yang ada return back (bonus) setiap 3 tahun, ada yang tiada return back. Coverage ni selalunya boleh claim perlepasan income tax. Kalau masuk ward dan tak mati, tak boleh claim. Ramai yang mengamuk sebab ni.

2. TPD
Kecacatan kekal. Misalnya putus kedua-dua tangan, atau satu tangan satu kaki. Ada % yang boleh claim. With Great Eastern, once claimed untuk yang TPD, GE akan bayarkan (waive) monthly premium and policy holder akan still enjoy all the benefits.

3. Medical
Hospital swasta most of them minimum katil RM150 sehari. Kalau sebilik 2 orang mungkin around RM200-RM250. So pilihlah nak katil macam mana kalau warded nanti. Tak semestinya kalau ada medical card boleh duduk first class. Kena ikut berapa RM coverage untuk ward. Jumlah coverage untuk rawatan juga penting. Selalunya ada stated berapa jumlah coverage sampai maximum umur dan jugak annual limit. Misalnya my coverage dengan Great Eastern, Annual Limit untuk rawatan is RM120,000 and limit sampai umur 80 tahun is RM1.2juta.

4. Saving
Pilihlah insurance yang ada saving so that dalam masa 20 tahun akan datang dapat semula jumlah yang telah dibayar sepanjang tempoh tu. Boleh la buat belanja masa dah tua nanti. Tak semua insurance ada saving. Being protected while saving for future.

Pilih insurance agent yang boleh dipercayai. Selalunya company tu bagus ja. Cuma agent yang menipu untuk dapatkan client janji bulan bintang.

So far I am very happy dengan Carol sebab beliau caring, concern, and akan update kalau ada promotion baru and yearly service beliau akan update berapa ada dalam saving and remind us about our coverage. Kira boleh diharaplah sampai untuk waive income tax pun beliau boleh assists. Life/medical insurance banyak dapat waived income tax setiap tahun.

If ada yang berminat untuk starts protecting, saving and waive untuk income tax, I can recommend her to you.

Friday, August 21, 2015

IPTS pada mulanya.. harap kekal selamanya

IPTS mula diperkenalkan pada tahun 90an (zaman Tun M). Pada asalnya kewujudan IPTS adalah untuk mengurangkan penghantaran pelajar keluar negara tetapi pada masa yang sama mencapai standard kualiti seperti belajar di luar negara. Ia dapat mengurangkan aliran wang keluar negara dan dapat menggalakkan aliran masuk dengan menarik perhatian pelajar luar untuk belajar di negara ini. Situasi ini sangat berbeza pada tahun 2013-2015 kerana ramai sudah terlupa mengenai niat asal IPTS diwujudkan.

Syarikat gergasi GLC seperti Petronas, TNB dan Telekom (now TM) adalah antara syarikat yang diberi amanah untuk memikul tanggungjawab ini. Oleh kerana itu wujudnya IPTS seperti Universiti Teknologi Petronas di Tronoh, Perak, Universiti Tenaga Nasional di Kajang, Selangor, dan Universiti Multimedia di Melaka. Kini UNITEN telah berkembang ke Muadzam Shah, Pahang, dan MMU di Cyberjaya.

IPTS ini sangatlah dikenali dengan yuran yang mahal. Ini sememangnya tidak dapat dinafikan jika dibandingkan dengan IPTA. Sekitar tahun 2005-2009, yuran untuk satu semester di IPTS adalah sekitar RM6000-RM7000 berbanding dengan IPTA yang hanya sekitar RM400. Yuran ini datang bersama dengan pekej-pekej tertentu misalnya jumlah pelajar yang sedikit di dalam kelas, suasana kampus yang selesa, kemudahan asas dan prasarana yang serba lengkap, dan pensyarah yang berpengalaman dan student oriented. Jumlah graduan yang dihasilkan di setiap IPTS setiap tahun adalah dalam lingkungan 1000-2000 graduan berbanding IPTA yang puluhan ribu graduan setiap kali konvokesyen.

Ramai yang salah anggap bahawa di IPTS sijil ijazah boleh dibeli. TIDAK. Ramai students yang ditendang keluar setelah berturut-turut mendapat GPA bawah 2. Jika tidak datang kelas selama 3 kali berturut-turut tanpa sebab, surat amaran akan dihantar kepada ibubapa. Ini boleh mengakibatkan pelajar tersebut tidak dibenarkan untuk menduduki final exam. Mungkin ini sangatlah kejam untuk di baca. Tapi disinilah letaknya 'maruah' sesebuah ilmu yang tidak boleh dikotak-katikkan sesuka hati dan boleh dibeli yang wang ringgit dan pangkat.

Bahasa pengantaraan di IPTS kebanyakkannya adalah Bahasa Inggeris. Ini adalah kerana untuk mengekalkan standard antarabangsa. Buku rujukan juga kebanyakkan dari international publisher yang terkenal seperti McGrawHill, Pearson, dan Addison Wesley.

Saya berharap UTP, UNITEN, dan MMU akan terus bersaing secara sihat dan mengekalkan kualiti pembelajaran setanding universiti ternama di luar negara.

Thursday, August 20, 2015

Saya belajar nothing sepanjang tempoh ijazah

Wait a minute. Ask yourself.
1. Kaki ponteng kelas?
2. Attendance suruh kawan tandatangan?
3. Assignment hanya letak nama?
4. Quiz dan exam meniru?

Come on. Kalau pun tak belajar apa2 sepanjang tempoh belajar, at least anda belajar cara nak menipu diri sendiri dengan mengasah skill 1-4 tadi.

Tempoh pembelajaran selama 4 tahun untuk ijazah sememangnya akan menyebabkan anda belajar sesuatu tanpa anda sedari. Zaman di universiti melatih minda anda dalam bidang akademik dan sosial.

Akademik
Banyak cara pembelajaran yang digunakan. Misalnya lecture, presentation, group work, research finding, project. Jika anda mengikuti bidang ICT seperti networking, software engineering, graphics and multimedia, tak semestinya anda bila anda keluar mencari peluang pekerjaan nanti anda akan bekerja dalam bidang khusus tu sahaja.

Ramai graduan yang memasuki bidang pekerjaan, mereka bekerja diluar study scope masing2. Para graduan harus sedar yang bidang pekerjaan amatlah luas. Pihak universiti menyediakan pengetahuan asas yang harus dipelajari bagi melengkapkan para graduan untuk menghadapi bidang pekerjaan nanti. Pihak universiti juga berusaha sedapa upaya melengkapkan para graduan dengan technical skills dan professional certificates. Certificates ini hanyalah added value kepada sijil ijazah.

Sosial
Kehidupan di universiti banyak mengajar anda mengenai kehidupan dan sosial. Hidup di universiti tidak seindah dalam drama TV. Pergi kelas, bercinta, dating, pergi clubbing, bawa kereta sports. Kehidupan di university lebih daripada tu. Ia melatih anda untuk tahan pressure, soft skills, disiplin, dan management.

Di universiti tiada warden untuk menjaga anda pergi ke kelas atau tidak. Tiada ibu bapa yang nak kejutkan pagi2. Tiada ibu bapa yang nak control berapa jam boleh main game. Disinilah terletaknya disiplin. Kalau tak pandai jaga diri, addicted to online game, stay up lah sampai pagi. Korbanlah kelas esoknya. Cukup tempoh, sampailah warning letter.

Nak siapkan assignment. You will face some group members yang degil, pemalas, dibenci tapi lecturer assign dalam group yang sama. Sometimes you buat semua kerja tapi member datang tumpang nama. You pinjam PC kawan then assignment kena curi lepas tu dapat kosong sebab di caj meniru. How to handle this? Lepas 8 semester, you will know how to handle this situation.

Do you think lepas study dah lepas semua sengsara? No way! Di universiti hanya cebisan sedikit. You will face so many issues and pressures masa kerja. Last minute task, stay back until midnight, kena marah sebab salah. But you have survived masa di training field (universiti), you will survive di alam pekerjaan.

--------------

You may not realize ilmu yang anda dapat upon graduation. Tapi cuba buat perbandingan diri sendiri sebelum dan selepas alam universiti. You will see the difference.

Menuntut ilmu kerana Allah adalah ibadah. InshaAllah. Niat belajar sebab Allah. Nak dapat pekerjaan yang baik dan balas jasa ibubapa.

#unitenconvo2015 - some of my former students


Wednesday, August 19, 2015

Fragile week

I am under fragile week.

I am under stress because of so many things.

The pimples seem having a non-stop party on all over my face. I think I need to change the bed sheet. I did it last night. One of my cats, adik was excited having a new bed cover. It jumps up and down onto the bed.

I feel fragile.

When I was about to sleep, as usual adik will sleep at one corner of the bed. But last night, adik sleeps nearer to my feet and hug it like he wants to calm me down. I was touched. I cried like crazy. A cat can understand how I feel and the most amazing part is it makes an effort to calm me down and I don't have to convince them.

I am blessed for having these two smart cats around me since last year. There are the irreplaceable gifts after my mak, ayah, and brother.

There will be a day X ... Not because of Y...

There will be a day where I will reach my limit. 

There will be a day where I will lay down on the floor. Not because of I am too weak to stand, but I actually have stood up for so long. 

There will be a day where I will cry at the corner. Not because of I am upset, but I have seen enough sh*t. 

There will be a day where I will lost my smile. Not because of I cannot handle pressure, but I have been heartless for sometimes.

There will be a day where I will leave all of you. Not because of I give up, but the contract to serve all of you have ended.

Monday, July 13, 2015

End of Ramadhan 1436H

Alhamdulillah, sekali lagi diberi peluang untuk merasai Ramadhan pada tahun ini. Terlalu banyak benda terjadi dalam bulan yang mulia ini. Dalam keriangan dan kegembiraan umat Islam menyambut Syawal, hati ini tidaklah terlalu girang. Mungkin kerana faktor usia, dan tanggungjawab yang dipikul. 

Tahun ini, InshaAllah Syawal akan disambut dalam keadaan serba sederhana dan ringkas di ibu kota. Walaubagaimana pun, hati ini masih bersyukur kerana dikurniakan rezeki untuk menyambut Syawal bersama keluarga kecil; ayah, mak, abang. Inilah kurniaan Illahi yang tiada gantinya. 

Sewaktu kecil dulu, me and family akan balik ke kampung. I always merungut sebab masa tu, arwah nenek selalu sakit.. setiap tahun. Jadi kami tak dapat nak ke mana-mana. Masa banyak dihabiskan di kampung. Rutin adalah sama, pagi-pagi ayah akan ke pasar untuk beli nasi lemak. Mak pula sibuk di dapur. Me and my brother spending our time by watching TV. Suasana kampung, ayam yang bising, angin sepoi-sepoi bahasa, kutip telur ayam kampung.. semua yang dulu rasa 'susah' dan 'boring' sebenarnya adalah kenangan yang terindah. 

Arwah atuk dan nenek dah tiada lagi didunia ni. Now baru sedar, itulah pengalaman yang cucu lain tak dapat rasa dan masa tersebut tak akan berulang lagi. Dulu nak raya di bandar? Kini Tuhan tunaikan hajat tu. Tahun ini akan masuk kali ke 4 beraya di sini. Kali pertama dulu, selepas solat di Masjid Besi, pergi bertandang ke Kediaman DS Najib. Kali kedua pula, masih solat di Masjid Besi, tetapi selepas itu kami ke Istana Negara di Jalan Duta. Kali ketiga adalah pada tahun lepas dimana kami bersolat hari raya di Masjid Negara, dan berkesempatan bersalaman dengan Tuanku Permaisuri Hjh. Haminah Hamidun kemudian menu pagi raya kami adalah Pizza Hut di Pavilion. Tahun ni? Tak tahu plan macam mana pula.

Serik sudah nak merungut. Ikut sahajalah rentak hidup ini. Hargai insan-insan yang berada di sekeliling kita pada masa kini. kita tak tahu apa akan jadi di masa hadapan. Masihkah ada peluang untuk berhari raya bersama lagi? Mungkin raya bersama suami? Mungkin raya bersama kakak ipar? Kita tak tahu. Segalanya urusan Yang Maha Esa.

Wallahualam.


Monday, April 20, 2015

Bulan


Bulan
Memikat mata yang memandang
Siapa terpandang hati tertawan
Terletak jauh di atas sana
Nak dicapai tidak terdaya
Yang jauh dibawah hanyalah mampu mengagumi
Tapi tidak memiliki

Hakikatnya
Bulan hanya indah dari jauh
Tiada apa-apa bila didekati
Tiada cahaya yang menyinari
Hanyalah
Mengimbangi hidupan alam di bumi

Adakah terus ingin mendekati
Adakah masih mahu memiliki
Atau hanya untuk diidami
Oleh sang manusia yang jauh dibumi

Jangan diberi harapan hidup
Biarlah bulan sendirian
Terus berbakti sebagai makhluk Tuhan

Tuesday, March 10, 2015

Storm.Rain.Shine - March 2015

Subhanallah. Alhamdulillah. Lailahaillallah. Allahuakbar.

Before you read this post, remember as a Muslim, we do have 6 rukun iman:
  1. Percaya kepada Allah
  2. Percaya kepada Malaikat
  3. Percaya kepada Kitab Al-Quran
  4. Percaya kepada Rasul
  5. Percaya kepada hari kiamat
  6. Percaya kepada Qadha’ & Qadar
The beginning of March 2015 was a dark experience for me and my family. My father who was a healthy and happy-go-lucky man suddenly turned into a very quiet person. His brain performance has started to degrade from day to day. He could not be able to drive, talk, walk, or even eat. It is not alzheimer. His blood pressure was normal. His condition was similar to a computer that preparing itself to hybernate. 

On Sunday afternoon, me and my brother were rushed back to Penang together with our cats. Alhamdulillah the journey was smooth although my cat-abang was not really happy because we forgot to place the weewee tray inside their cage. *okay my bad*

Once we arrived in Penang, we let the cats play around the house. But both of them are just hiding behind the sofa. We assume they are sulking. My ayah is very quiet. We can see he is weak. He cannot walk properly. We can see that he has lost some kgs too. 

On the next day, we went to clinic to check my father’s condition. Everything was normal. The doctor said he need more rest. On that particular evening, my brother, father and mother went to Perlis to have an alternative medicine, syifa. I was at home to take care of our cats. I feel nothing and sleep like I have never slept before until my cats are attacking ‘something’. Aww man. I was shocked and scared. I called my brother who's still in Perlis. They have just finished their treatment. Something has happened on that night. *Keep it secret*

Next morning, my father’s condition is still unstable. I have tried to take a look the nearest syifa in Penang. It was very disappointed. Most of the syifa centres operate once a week, and from after Isya’ until 11pm to 12.00am. I have called one of the ustaz mentioned about my father’s and house critical condition. The ustaz said, “Waktu rawatan esok. Dah mentioned dalam blog. Pergi office, kena ambil nombor giliran dulu.” When i asked about the possibility for him to come to my house and clear all of these stuffs.. “Kena buat surat dulu, masuk meeting.” Innalillah. My father is suffering, whole family is suffering, and he takes it like nothing. I am very deeply disappointed. No longer after that, Alhamdulillah my uncle gave us one Imam’s contact number. I called and told him about my father’s condition. We went to meet imam on that night.

*** I am going to skip the details of the treatments. ***

What I want to share over here are what you can do to protect yourself.
  1. Recite Al-Quran and Zikir - These are the food to our soul. A weak soul may easily get influenced by jin, syaitan, khadam. It may help to protect you from sihir too. Do not forget to share the zikir with your beloved person including your pets. They need a strong soul too.
  2. Believe in every words in Al-Quran. It is a gift, a heritage from Rasulullah that has thousands of story, and thousands of benefits when we believe. Read, understand, believe.
  3. Take a good care of your hygiene. 
  4. Do choose your couple based on his/her knowledge religion. If he/she is weak in religion, do guide/groom him/her. He/She will be on your side no matter what. He/she will assists you in your solat when you are very sick. He/she will pray and zikir for your soul to makes you stronger.
  5. Teach and occupy your children with islamic knowledge. They are the source of your strength and they will pray for you no matter what. 
  6. Avoid any second hand/antique items. Those may be ‘owned’ by something.
  7. Adopt a cat. It can sense the unwanted ‘guests’ inside your house.
My father is recovering. He can now feed himself. He can also pray by himself but sometimes we need to monitor and assists him with bacaan dalam solat. Alhamdulillah. To my friends and students, Thanks for your Doa. I told my father about it. He was touched and cried. Thank you. 

I am very lucky to have a very understanding and supportive people around me.

Alhamdulillah.

Tuesday, February 03, 2015

Resepi Biskut Roti Kering Bergula




Bahan-bahan:
Sebuku Roti Gardenia Original Classic (Putih)/Whole Grain (I am using Whole Grain)
50-100g Butter Buttercup
Gula putih

Cara-cara:
1. Potong roti kepada 4 bahagian. Ketepikan dulu.
2. Panaskan kuali. Cairkan butter. Asingkan butter yang telah cair ke dalam pinggan/mangkuk.
3. Sapu butter cair kebahagian atas dan bawah roti.
4. Letakkan roti ke atas dulang pembakar.
5. Taburkan gula putih ke atas roti.
6. Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 180-190 darjah Celcius.
7. Bakar roti tadi selama 15-20 minit.


Sedia untuk dibakar.


Saturday, January 24, 2015

Fearless

Makeup: L'Occitane BB Cream, L'Oreal La Poudre True Match, Eyeliner and Mascara In2it, Lipstick Estee Lauder


Perfume. 
I have my own collections from Paco Rabane, Estee Lauder, The Body Shop, Carolina Herrera (CH), L'Occitane, and Yves Rocher. I also loves to collect some miniatures such as Marc Jacobs, Victoria Secret and Burberry. The bottles are unique. 

Who does not like to smells good and pleasant? 

Today, I went to Nu Sentral. There is a Victoria Secret boutique. I always admire this shop. It smells good, and all those glitters gift sets are really attractive. There is a sales girl name Erin who's assisting me through out the selections. She is friendly, nice, and helpful. 

I have tried a few perfumes. Bombshell Diamonds, Bombshell in Bloom, Angel Gold, Noir Tease, and Fearless. There are many more variants! I am trying not to confuse myself. In the end, I choose to get Fearless. 


Then I ask her where are the item on sale (Up to 70%). She assists me to one corner and tadaaaa... crazy after discount price. Set with pouch, set with luggage tag, complete set of make-up palette from only RM50. Crazy crazy crazy. 


Finally, these are things that I have bought.



This sale is last until Sunday 25 January 2015.