.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Wednesday, March 01, 2017

Resepi Masak Lemak Pucuk Ubi



Bahan-bahan:
1 mangkuk pucuk ubi
1 ulas bawang merah (dihiris bulat)
1 tangkai cili merah (dihiris)
1 sudu ikan bilis/udang kering
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kotak santan
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1 1/2 cawan air

Cara memasak:

  1. Rebus pucuk ubi, bawang merah, cili merah, ikan bilis/udang kering dengan 1 1/2 cawan air sampai mendidih.
  2. Masukkan santan, serbuk kunyit, garam, serbuk lada hitam dan serbuk lada putih.
  3. Biar sampai mendidih.
Selamat mencuba

Tuesday, February 28, 2017

Resepi Daging Goreng Kunyit


Bahan-bahan A:
1 mangkuk daging
1 mangkuk air

Bahan-bahan B:
1 sudu serbuk kari daging
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu serbuk cili
1/4 serbuk lada putih
1/4 serbuk lada hitam

Bahan-bahan C:
1 bawang merah (dihiris bulat)
1 ulas bawang putih (dititik)
5 tangkai cili padi hijau (dihiris)
1 tangkai cili merah (dihiris)
1 inci halia (dihiris)
1 sudu sos tiram
1 sudu teh garam
5 sudu air asam jawa

Bahan-bahan D:
Minyak untuk menumis

Cara-cara:

  1. Rebus daging sampai air hampir kering.
  2. Campur bahan-bahan B ke dalam mangkuk.
  3. Campurkan daging yang telah direbus ke dalam bahan-bahan B. Tambah sedikit air rebusan daging.
  4. Gaul sampai sebati.
  5. Panaskan kuali.
  6. Masukkan minyak untuk menumis.
  7. Masukkan daging ke dalam kuali. 
  8. Goreng sampai hampir garing. 
  9. Campurkan bahan-bahan C.
  10. Teruskan menggoreng sampai sebati.

Tuesday, February 21, 2017

Resepi Sambal Belacan


Bahan-bahan:
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi
1 inci/kiub belacan (dibakar)
1/4 sudu teh garam
2 sudu air asam jawa

Cara-cara:
  1. Potong cili merah dan cili padi.
  2. Masukkan cili merah, cili padi, belacan dan garam ke dalam lesung batu.
  3. Tumbuk sampai hampir hancur.
  4. Masukkan air asam jawa.
  5. Gaul sampai sebati.

Tuesday, February 14, 2017

Resepi Bebola Daging Berinti Cheese

Bahan-bahan A:
1 peket daging cincang Ramli (2 keping)
1 biji bawang merah (Dicincang halus)
1 ulas bawang putih (Dicincang halus)
1 sudu daun parlsey (Dicincang halus)
1 sudu serbuk lada putih
1 sudu serbuk lada hitam
1.5 sudu teh garam
1 sudu serbuk keju Parmesan
1 biji telur ayam

Bahan-bahan B:
5-6 keping cheddar cheese strong (berwarna oren)

Cara memasak:

  1. Lembutkan daging cincang.
  2. Campurkan kesemua bahan-bahan A. Gaulkan sampai rata.
  3. Ambil segenggam adunan daging tadi dan bentukkan menjadi bulat. 
  4. Koyak kan kepingan cheese kepada beberapa bahagian.
  5. Leperkan adunan daging
  6. Isikan dengan cheese di tengah.
  7. Cantumkan semula adunan menjadi bulat.
  8. Ulang langkah 3-7 sampai adunan habis.
  9. Goreng dengan minyak yang panas dan api sederhana.


Sunday, February 05, 2017

Resepi Kari Penang (Kosong)



Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan Faiza
1 sudu serbuk cili Faiza
1 kiub pati ayam Maggie
1 biji tomato
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi hijau
1 kotak kecil santan
Sedikit minyak untuk menumis
1 gelas air
1-2 sudu teh garam

Cara memasak:

  1. Hiris bawang merah, bawang putih.
  2. Bancuh serbuk kari dan serbuk cili dengan sedikit air (menjadi pekat).
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih (1) dan daun kari sehingga bawang bertukar warna keperangan.
  5. Masukkan pes serbuk kari + serbuk cili (2).
  6. Tumis sehingga pecah minyak.
  7. Tambah air.
  8. Masukkan kiub pati ayam, cili merah, cili padi hijau dan tomato yang telah dipotong kasar.
  9. Biar sampai mendidih.
  10. Masukkan santan dan garam.
  11. Biar sampai mendidih.
Cadangan hidangan: Nasi putih, roti canai, capati, roti jala, roti putih.

Monday, January 30, 2017

Resepi Air Asam Belacan dengan Tomato



Bahan-bahan:
2 ulas bawang besar
1 tangkai cili merah (besar)
10 tangkai cili padi hijau
1 biji tomato
1 kiub belacan (anggaran 1 inci)
1 biji limau nipis
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
  1. Hiris halus bawang besar, cili merah, cili padi dan tomato.
  2. Bakar belacan.
  3. Campur belacan yang sudah dibakar ke dalam (1).
  4. Perah limau nipis.
  5. Masukkan sedikit garam.
  6. Gaulkan dengan menggunakan sudu (takut tangan pedas) sambil di tekan-tekan supaya tomato dan bawang keluarkan air - Tidak perlu tambah air.
Cadangan hidangan: dimakan dengan ikan bakar, nasi daging, ayam bakar.

Selamat mencuba.

Sunday, January 01, 2017

The end of 2016

Bismillah. 

Alhamdulillah atas segala nikmat kurniaan Allah yang tidak terbilang.

Today marks the end of 2016. 

Different people had gone through different journey. Each of us has our own 2016 story.

From time to time, we want to improve ourselves in all expects. 

We can't change the past. We should not regret what has past. If we made a mistake, take it as a lesson and try not to repeat the same mistake in the future. No regret. Don't punish ourselves. Give ourselves a room to become a better person.

I never imagine I will experience all things that I experienced in 2016. But Allah's plan the best. There must be a 1001 reasons behind it.

If there is a heart that I hurt, please forgive me.

I am closing the 2016 book.

Year 2017 gives another 365 days of blank pages to be written as our history. I am quite nervous to know what it will be. May Allah hold my heart and iman until my last breath. 

Monday, November 07, 2016

Insulting in public doesn't lift you up. It defines who you are.

End of the year 2016 - matte lipstick trend - dark color.



I love makeup since my teenager's life. I have tried multiple brands and various makeup tools and ways. Pink - soft pink is way too safe - looks young, natural, fresh and match in most of the occasions. These are reasons why every woman will have at least one pink lipstick. As a frequent lipstick user, until when I have to play safe? I can use this color until I reach 80 years old.

This year, I try one step ahead with dark maroon lipstick. It is kind of bold step for me. By using this lipstick, I have to be very careful on my makeup and outfit including my shawl. Know how to balance it.

This 'culture' or 'view' is still awkward for some people. I may look crazy or psycho for them. Some people cannot accept it.. because they are not used to it. It is okay with me.

Because of some people cannot accept this new changes, I was insulted by them on my face and in front of public.
"You look like conjuring."
"You look like hantu."
"You look like orang tua."
"You look like hantu kak limah."

I just afford to reply, this is a new trend.

Some of you may think why I didn't respond back in harsh words? It is because they can't accept it. No matter what I say, they will just refuse to try to understand. They can't accept that this is different from what they used to see.

But...
What is their right to say those harsh words to me?
What is their right to hurt my feeling for the things that their mind can't accept it?
What is their right to humiliate me in public?

Because they are older than me?

"Biasalah.. orang tua". No. This perception should stop. No matter how old you are, you should respect everyone.

I am still young, and I should try this color. Later, when I reach their age, I am not going to use this color anymore - later jadi orang tua tak sedar diri pula. At least I have tried this bold color.

I am the same Shakirah no matter what lipstick color that I am using.

Tuesday, May 17, 2016

ITEX2016 – Silver Medal

May 2nd, 2016, marks the 4th year of my servicing in UNITEN as a lecturer. There are up and down in my career. From there I learnt many things.  My latest achievement is the participation in ITEX2016. This exhibition was held at Hall 1-5, Kuala Lumpur Convention Center (KLCC). My and my undergraduate students, Naurah, Thiru, Faris won a Silver Medal in ITEX2016 under ICT & Multimedia category. We propose an invention entitle “An Integrated System of a Theme Park Crowd Density Detector”.

Naurah, Thiru, and Faris were my Final Year Project students supervised by me (but there are 3 more examiners to evaluate their work of course). When I propose this project to them, I clearly stated I will push them towards their limit and most of the tools are not taught in Course Content. They accepted my challenge. Finally, they managed to deliver the prototype. Here comes my responsibility to bring this project to the higher level.

When I received an email from iRMC UNITEN regarding ITEX2016, I immediately nominate this project. Alhamdulillah, it has been accepted to proceed to join the exhibition. We have about 2 weeks for preparation of the exhibition materials. Finally, I came out with a poster and a video.

UNITEN sent 24 participations. During the exhibition day, my students cannot be there due to other commitments. I was all by myself. My role as a lecturer and a marketer are a bonus. I am selling OUR IDEA. This is OUR PRODUCT. I was the first booth to be evaluated at our booth if I am not mistaken. All settle before noon. I have set my mind, I have delivered my best, and I let others to Allah. When others are targeting for the Gold Medal and the special awards, my target is to unlock the participation in an international exhibition.  When I have the chance to join this invention exhibition is already a huge achievement in my career. I am thankful. If I can unlock more than that, it is a bonus.


On the next morning when I was on the way to KLCC, I read many congratulations notes from a Whatsapp group. That includes my name. I was shocked. Do they congratulate me for the Silver Medal? To confirm, I checked on the website. Yes, it is. My team won a Silver Medal. I was smiling along my way to KLCC. My mental state still accepting the fact that my team won a silver medal. UNITEN won 10 Gold, 12 Silver and 2 Bronze medals.



Alhamdulillah.
Thank you to my team.
Thank you to my family.
Thank you to iRMC.


For the effort, opportunity and support.


I do not compete others. I compete myself. 

Monday, August 24, 2015

Insurance and saving for fresh graduates

Baru kerja.
Mesti rasa over excited and fikir kereta apa nak dibeli. Mestila kereta idaman yang rata-rata RM700+ installment sebulan.

Walauapapun, ketepikan sedikit duit gaji untuk insurance dan ASB/tabung haji.

Ada dua jenis insurance iaitu conventional dan takaful. Most of Muslim disarankan untuk memilih takaful sebab pelaburannya adalah dalam dana yang diluluskan syariah. Pulangan agak sedikit rendah berbanding dengan conventional.

Insurance mungkin ramai nampak tak penting. Dengan cerita yang berlambak-lambak insurance agent lari and susah claim. Insurance ini sebenarnya sangat penting sebab we never know masa sakit atau mati.

I have a skeptical perception about insurance agent. They just want your money and then lari. Ini kerana my mother pernah kena macam tu. Siap kena tipu lagi katanya tempoh matang 10 tahun. Rupa-rupanya 25 tahun. Ada satu time tu my mother warded. Tapi insurance tak cover sebab hanya insurance nyawa. Tapi tak semua 'busuk', masa my ayah sakit, we managed to claim a few amounts sebab penyakit beliau memang serious.

Mulai dari sini I am more aware dengan coverage.

Mula-mula masa di approach oleh my current insurance agent, Carol Tan Chia Wei from Great Eastern (dah 3 years with her service), I was a bit cold. I know I am being covered by TNB sebab I am working with UNITEN. TNB's coverage memang tiptop. I feel secure enough. Beliau sangat penyabar. She's explain to me satu persatu. Yang saya ingat sampai sekarang, Carol pesan beli insurance masa sihat dan muda. Coverage tinggi, dan premium murah masa muda. Kalau dah sakit atau dah obes, susah company insurance nak approve. Bulanan akan naik. Memang betul. My mother and father dah susah nak tambah coverage sebab dah tua and ada record sakit.

Jenis-jenis coverage:
1. Nyawa (Life)
2. TPD (Kecacatan kekal)
3. Medical (warded dan rawatan di hospital)
4. Saving

1. Nyawa
Most of insurance yang 'kos rendah', around RM50, hanya cover nyawa. Ini bermakna, kalau mati baru boleh claim. Ada yang ada return back (bonus) setiap 3 tahun, ada yang tiada return back. Coverage ni selalunya boleh claim perlepasan income tax. Kalau masuk ward dan tak mati, tak boleh claim. Ramai yang mengamuk sebab ni.

2. TPD
Kecacatan kekal. Misalnya putus kedua-dua tangan, atau satu tangan satu kaki. Ada % yang boleh claim. With Great Eastern, once claimed untuk yang TPD, GE akan bayarkan (waive) monthly premium and policy holder akan still enjoy all the benefits.

3. Medical
Hospital swasta most of them minimum katil RM150 sehari. Kalau sebilik 2 orang mungkin around RM200-RM250. So pilihlah nak katil macam mana kalau warded nanti. Tak semestinya kalau ada medical card boleh duduk first class. Kena ikut berapa RM coverage untuk ward. Jumlah coverage untuk rawatan juga penting. Selalunya ada stated berapa jumlah coverage sampai maximum umur dan jugak annual limit. Misalnya my coverage dengan Great Eastern, Annual Limit untuk rawatan is RM120,000 and limit sampai umur 80 tahun is RM1.2juta.

4. Saving
Pilihlah insurance yang ada saving so that dalam masa 20 tahun akan datang dapat semula jumlah yang telah dibayar sepanjang tempoh tu. Boleh la buat belanja masa dah tua nanti. Tak semua insurance ada saving. Being protected while saving for future.

Pilih insurance agent yang boleh dipercayai. Selalunya company tu bagus ja. Cuma agent yang menipu untuk dapatkan client janji bulan bintang.

So far I am very happy dengan Carol sebab beliau caring, concern, and akan update kalau ada promotion baru and yearly service beliau akan update berapa ada dalam saving and remind us about our coverage. Kira boleh diharaplah sampai untuk waive income tax pun beliau boleh assists. Life/medical insurance banyak dapat waived income tax setiap tahun.

If ada yang berminat untuk starts protecting, saving and waive untuk income tax, I can recommend her to you.