This is one of my favorite-tak-pernah-jemu cuisine all the time. The recipe is inherited from my mum. The ingredients and way to cooks are very simple! Percayalah!
Panaskan minyak dalam kuali. Setelah minyak panas, tuangkan kesemua bahan2 tadi. Biar selama 2 minit, masukkan air asam jawa.
Kacau pelan2 kemudian biar sampai pecah minyak/naik bau.
Dah sedia untuk dihidang dan dimakan.
SIMPLE kan??? tapi sedappppp! OMG… rasa lapar pulak. =P~
.
.
.
.
.
Until I almost forgot to say, Selamat Mencuba!
Bahan2:
- Ketam (4-6 ekor)
- 1 Biji Bawang besar dipotong bulat
- Seulas bawang putih dititik
- 1 Tangkai Cili merah
- 10 tangkai cili padi
- Segelas Air asam jawa
- Sedikit Garam
- Sedikit Serbuk kunyit
Cara memasak
Bersihkan ketam. Campurkan semua bahan2 di atas ke dalam 1 bekas (kecuali air asam jawa).Panaskan minyak dalam kuali. Setelah minyak panas, tuangkan kesemua bahan2 tadi. Biar selama 2 minit, masukkan air asam jawa.
Kacau pelan2 kemudian biar sampai pecah minyak/naik bau.
Dah sedia untuk dihidang dan dimakan.
SIMPLE kan??? tapi sedappppp! OMG… rasa lapar pulak. =P~
.
.
.
.
.
Until I almost forgot to say, Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment