.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Saturday, December 28, 2019

Resepi Kari Ketam

Bahan-bahan:
2 ekor ketam dipotong
1 ulas bawang putih dihiris
1 ulas bawang merah dihiris
1 tangkai daun kari
1 sudu halba campur
4 sudu serbuk kari ikan/udang/ketam Mak Siti
1 sudu serbuk cili
1 kotak santan
1 biji tomato dipotong 6
1 tangkai cili merah dipotong 3
4 tangkai cili padi
4 tangkai kacang bendi
2 cawan air
2-3 sudu teh garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari, halba campur. Goreng sampai perang (naik bau wangi)
Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan 1 cawan air.
Tumis sampai pecah minyak.
Tambahkan air.
Masukkan ketam, tomato, cili merah, cili padi, kacang bendi. Biarkan sampai mendidih.
Masukkan santan, garam, gula. Biarkan sampai mendidih.
Sedia untuk dihidang.

Lagi sedap makan dengan sambal belacan. Resepi Sambal Belacan
http://thethicktalk.blogspot.com/2017/02/resepi-sambal-belacan.html

No comments:

Post a Comment