.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Saturday, December 28, 2019

Resepi Kari Ketam

Bahan-bahan:
2 ekor ketam dipotong
1 ulas bawang putih dihiris
1 ulas bawang merah dihiris
1 tangkai daun kari
1 sudu halba campur
4 sudu serbuk kari ikan/udang/ketam Mak Siti
1 sudu serbuk cili
1 kotak santan
1 biji tomato dipotong 6
1 tangkai cili merah dipotong 3
4 tangkai cili padi
4 tangkai kacang bendi
2 cawan air
2-3 sudu teh garam
Sedikit gula
Minyak untuk menumis

Cara memasak:
Panaskan minyak.
Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari, halba campur. Goreng sampai perang (naik bau wangi)
Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan 1 cawan air.
Tumis sampai pecah minyak.
Tambahkan air.
Masukkan ketam, tomato, cili merah, cili padi, kacang bendi. Biarkan sampai mendidih.
Masukkan santan, garam, gula. Biarkan sampai mendidih.
Sedia untuk dihidang.

Lagi sedap makan dengan sambal belacan. Resepi Sambal Belacan
http://thethicktalk.blogspot.com/2017/02/resepi-sambal-belacan.html

Thursday, December 26, 2019

Resepi Pengat Pisang


Bahan-bahan:
5 ketul pisang berangan dipotong kecil
3 sudu gula merah
1 sudu teh garam
1 helai daun pandan
3/4 kotak santan
3 cawan air

Cara memasak:
Panaskan air
Masukkan gula merah. Biar sampai larut.
Masukkan pisang. 
Rebus selama 3-5 minit.
Masukkan garam, daun pandan, santan.
Masak sampai mendidih.
Sedia untuk dihidang.

Sunday, December 22, 2019

Resepi Daging Goreng Kentang (Kering)


Bahan-bahan utama:
300gram Daging yang dihiris nipis
3 ketul Ubi kentang yang dihiris nipis

Sos Perapan:
3 sudu sos tiram
2 sudu sos pedas (boleh guna sos char kuetiau)
2 sudu kicap masin
1 sudu serbuk halia
1/2 sudu teh gula

Bahan-bahan Tumis:
1 ulas bawang putih dititik
1 ulas bawang merah dihiris nipis
3 sudu bawang blend

Bahan-bahan hiasan:
Cili merah

Cara memasak:

  1. Perapkan daging dengan sos perapan selama 5-10 minit.
  2. Panaskan minyak. Goreng ubi kentang sampai garing. Angkat dan tos minyak.
  3. Tumis bawang putih, hirisan bawang sampai separuh garing.
  4. Gunakan minyak bekas ubi kentang tadi. Masukkan bawang blend dan daging yang telah diperap ke dalam kuali. Jangan masukkan air lebihan perapan lagi. 
  5. Goreng sampai kering dan daging bertukar warna sedikit gelap. 
  6. Bancuhkan lebihan sos perapan tadi dengan sedikit air. 
  7. Masukkan ke dalam kuali bersama daging yang telah sedikit garing. 
  8. Tambah sedikit garam jika perlu.
  9. Masukkan cili merah dan ubi kentang yang telah digoreng tadi.
  10. Gaul rata. 
  11. Sedia untuk dihidang.

Sunday, July 15, 2018

Resepi Capati Minyak Zaitun




Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan air suam
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh minyak zaitun

Cara membuat:

  1. Gaulkan (dengan tangan) tepung gandum, garam dan minyak zaitun dalam mangkuk adunan.
  2. Masukan sedikit air. Gaulkan lagi. Mula-mula akan jadi berkeping-keping. Terus menguli. Jangan campurkan kesemua air sekali gus. Nanti adunan jadi lembik.
  3. Ulang (2) sampai adunan membulat dan dalam sekeliling mangkuk adunan jadi bersih tanpa sisa tepung - doh akan cantik terbentuk bulat.
  4. Gunakan mangkuk kaca, salut semua bahagian dalam mangkuk dengan minyak zaitun. 
  5. Letak doh ke dalam mangkuk (4). 
  6. Tutup mangkuk dengan kain bersih/tisu.
  7. Biarkan rehat selama 20-30 minit.
  8. Cubit adunan sebesar bola golf/ping-pong (mini capati) - boleh resize ikut suka nak besar atau kecil. Jadikan bulat seperti mini doh. Pastikan mangkuk sentiasa di tutup dengan kain bersih/tisu.
  9. Ambil satu mini doh dan salutkan dengan tepung gandum. Hanya salut dan keluarkan dari mangkuk tadi bila nak canai satu per satu - capati akan jadi lembut dan gebu. 
  10. Letak sedikit tepung gandum di tempat mencanai (boleh guna papan potong yang bersih dan kering).
  11. Letakkan mini doh dan mulakan mencanai doh tadi.
  12. Panaskan kuali (non-stick lebih baik).
  13. Letakkan doh yang telah dicanaikan ke dalam kuali. 
  14. Alih setiap 5-10 saat. Capati yang elok akan menggelembung.
  15. Angkat bila dah masak. 
  16. Hidangkan bersama kari daging/kuah dhal.


Sunday, April 01, 2018

Resepi Pasta Daging dengan Cendawan





Bahan-bahan A:
1 keping daging/ayam kisar Ramli (dicarik)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk halia
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu minyak zaitun

Bahan-bahan B:
1 ulas bawang putih (potong halus)
1 labu bawang merah (potong dadu)
1 botol kuah pasta (Prego/Kimball/Adabi)
1 tin cendawan butang (dihiris halus, dibilas dan dibuang batang)
1 sudu teh daun parsley dicincang (boleh guna yang kering)

Bahan-bahan C:
Mana-mana jenis pasta kering
Air panas
Secubit garam
1 sudu teh Minyak zaitun

Cara memasak:

  1. Rebus Bahan-bahan C dengan air, minyak zaitun dan garam. Pasta kering mengambil masa 5-10 minit (bergantung kepada saiz dan jumlah pasta). 
  2. Tapiskan air dan letakkan ketepi.
  3. Panaskan kuali. Masukkan minyak zaitun supaya tidak melekat. 
  4. Tuangkan bahan-bahan A. 
  5. Masak sehingga garing (10-15 minit).
  6. Angkat dan ketepikan.
  7. Guna lebihan minyak tadi.
  8. Tumis bawang merah dan bawang putih sampai lembut (2 minit).
  9. Masukkan kuah pasta, 1 senduk air pasta, cendawan dan Bahan-bahan A.
  10. Masukkan daun parsley.
  11. Masak sampai mendidih (10-15 minit).
  12. Pindahkan kuah ke dalam bekas hidangan.
  13. Sedia untuk dihidang dengan bahan C.

Wednesday, May 24, 2017

Resepi Cucur Jagung


Bahan-bahan A:
2 tongkol jagung (dihiris & kikis isinya)
1 biji bawang merah (dihiris nipis membulat)
1 tangkai cili merah (dihiris halus)
8 ekor udang basah (dipotong 0.5cm - 1cm)
10 sudu tepung gandum
1 sudu tepung jagung
2.5 sudu teh garam halus
Air untuk membancuh adunan

Bahan-bahan B:
Minyak untuk menggoreng

Cara memasak:

  1. Campurkan kesemua bahan A ke dalam mangkuk adunan. Tambah air sedikit demi sedikit sehingga adunan likat.
  2. Biar selama 5 minit.
  3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
  4. Masukkan adunan ke dalam kuali dengan menggunakan sudu.
  5. Goreng sehingga bertukar warna keemasan.
  6. Angkat cucur dan toss minyak yang berlebihan.
  7. Sedia untuk dihidang bersama sos Cili Maggie atau sos Thai Maggie.

Wednesday, May 17, 2017

Resepi Ayam Sambal Kicap Pedas Kering



Sebenarnya resepi diubahsuai daripada Sambal Tumis Ayam yang ditapau dari kedai. So kalau ada left over sambal tumis ayam pun boleh ditambah rencah jadi masakan baru.

Bahan-bahan:
3 ketul ayam masak sambal tumis (dipotong kecil)
1 ulas bawang putih (dititik)
1 biji bawang merah (dipotong bulat)
1 tangkai cili merah (dihiris)
5 tangkai cili padi hijau (dihiris)
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap masin Cap Kipas Udang/Adabi
1/2 sudu teh garam halus
3 sudu air asam jawa
Minyak masak untuk menumis

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. 
  2. Tumis bawang putih.
  3. Masukkan ayam, bawang merah, cili merah, cili padi, sos tiram, kicap masin dan garam halus. Ratakan dan masak sehingga kering.
  4. Masukkan air asam jawa. Gaul dan masak sehingga kering.
  5. Sedia untuk dihidang.

Wednesday, May 10, 2017

Resepi Lala Goreng Kunyit Berkuah


Bahan-bahan:
1 kg lala
1 ulas bawang putih (dititik)
1 biji bawang merah (dipotong bulat)
1 tangkai cili merah (dihiris)
10 tangkai cili padi hijau (dihiris)
2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu teh garam halus
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu tehs serbuk lada hitam
1/2 cawan air asam jawa
Minyak masak untuk menumis

Cara memasak:

  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumis bawang putih dan bawang merah
  3. Masukkan lala, cili merah, cili padi hijau, serbuk kunyit, garam halus, serbuk lada putih, serbuk lada hitam. Gaulkan sehingga sebati dan sedikit kering.
  4. Masukkan air asam jawa. Biar sampai mendidih.
  5. Sedia untuk dihidang.

Wednesday, May 03, 2017

Resepi Segera Sambal Tumis Udang Manis



Bahan-bahan:
1kg udang saiz L
1 ulas bawang putih
1 botol Sambal Pedas Saji
1 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu sos tiram
1 ulas bawang merah
Minyak untuk menumis
Sedikit air (100ml)

Cara memasak:
  1. Panaskan kuali dengan minyak masak untuk menumis.
  2. Tumis bawang putih sampai garing
  3. Masukkan Sambal Pedas Saji. Tambah sedikit air.
  4. Masukkan serbuk lada putih, sos tiram, bawang merah dan udang.
  5. Biarkan sampai mendidih.
  6. Sedia untuk dihidang.

Monday, May 01, 2017

Resepi Kari Ketam (Pekat)



Bahan-bahan:
3-4 ekor ketam saiz L-XL
1 ulas bawang putih (hiris halus)
1 ulas bawang merah (hiris halus)
1 tangkai daun kari
1 peket kecil rempah kari udang dan ketam Cap O
1/2 peket kecil rempah kari udang dan ketam Adabi
1 sudu serbuk cili Faizah
1 biji tomato (potong 4)
1 tangkai cili merah (dipatahkan)
5 tangkai cili padi (dipatahkan)
1 kotak kecil santan
2-3 sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis
1 mangkuk kecil air untuk bancuhan (+- 250ml)
1 mangkuk kecil air untuk memasak (+- 250ml)

Cara memasak:
  1. Bancuh rempah-rempah kari dan serbuk cili dengan semangkuk air.
  2. Panaskan minyak masak untuk menumis.
  3. Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari sehingga garing dan naik bau.
  4. Masukkan bancuhan rempah. Masak rempah sampai pecah minyak. 
  5. Tambah 1 mangkuk air ke dalam kuali.
  6. Masukkan garam, tomato, cili merah, cili padi, dan ketam. Biarkan sampai mendidih.
  7. Masukkan santan. Biarkan sampai mendidih.
  8. Sedia untuk dihidang.