Bahan-bahan:
3-4 ekor ketam saiz L-XL
1 ulas bawang putih (hiris halus)
1 ulas bawang merah (hiris halus)
1 tangkai daun kari
1 peket kecil rempah kari udang dan ketam Cap O
1/2 peket kecil rempah kari udang dan ketam Adabi
1 sudu serbuk cili Faizah
1 biji tomato (potong 4)
1 tangkai cili merah (dipatahkan)
5 tangkai cili padi (dipatahkan)
1 kotak kecil santan
2-3 sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis
1 mangkuk kecil air untuk bancuhan (+- 250ml)
1 mangkuk kecil air untuk memasak (+- 250ml)
Cara memasak:
- Bancuh rempah-rempah kari dan serbuk cili dengan semangkuk air.
- Panaskan minyak masak untuk menumis.
- Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari sehingga garing dan naik bau.
- Masukkan bancuhan rempah. Masak rempah sampai pecah minyak.
- Tambah 1 mangkuk air ke dalam kuali.
- Masukkan garam, tomato, cili merah, cili padi, dan ketam. Biarkan sampai mendidih.
- Masukkan santan. Biarkan sampai mendidih.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment