.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Monday, May 01, 2017

Resepi Kari Ketam (Pekat)



Bahan-bahan:
3-4 ekor ketam saiz L-XL
1 ulas bawang putih (hiris halus)
1 ulas bawang merah (hiris halus)
1 tangkai daun kari
1 peket kecil rempah kari udang dan ketam Cap O
1/2 peket kecil rempah kari udang dan ketam Adabi
1 sudu serbuk cili Faizah
1 biji tomato (potong 4)
1 tangkai cili merah (dipatahkan)
5 tangkai cili padi (dipatahkan)
1 kotak kecil santan
2-3 sudu teh garam
Minyak masak untuk menumis
1 mangkuk kecil air untuk bancuhan (+- 250ml)
1 mangkuk kecil air untuk memasak (+- 250ml)

Cara memasak:
  1. Bancuh rempah-rempah kari dan serbuk cili dengan semangkuk air.
  2. Panaskan minyak masak untuk menumis.
  3. Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari sehingga garing dan naik bau.
  4. Masukkan bancuhan rempah. Masak rempah sampai pecah minyak. 
  5. Tambah 1 mangkuk air ke dalam kuali.
  6. Masukkan garam, tomato, cili merah, cili padi, dan ketam. Biarkan sampai mendidih.
  7. Masukkan santan. Biarkan sampai mendidih.
  8. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment