Sebenarnya resepi diubahsuai daripada Sambal Tumis Ayam yang ditapau dari kedai. So kalau ada left over sambal tumis ayam pun boleh ditambah rencah jadi masakan baru.
Bahan-bahan:
3 ketul ayam masak sambal tumis (dipotong kecil)
1 ulas bawang putih (dititik)
1 biji bawang merah (dipotong bulat)
1 tangkai cili merah (dihiris)
5 tangkai cili padi hijau (dihiris)
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap masin Cap Kipas Udang/Adabi
1/2 sudu teh garam halus
3 sudu air asam jawa
Minyak masak untuk menumis
Cara memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis bawang putih.
- Masukkan ayam, bawang merah, cili merah, cili padi, sos tiram, kicap masin dan garam halus. Ratakan dan masak sehingga kering.
- Masukkan air asam jawa. Gaul dan masak sehingga kering.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment