.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Sunday, December 22, 2019

Resepi Daging Goreng Kentang (Kering)


Bahan-bahan utama:
300gram Daging yang dihiris nipis
3 ketul Ubi kentang yang dihiris nipis

Sos Perapan:
3 sudu sos tiram
2 sudu sos pedas (boleh guna sos char kuetiau)
2 sudu kicap masin
1 sudu serbuk halia
1/2 sudu teh gula

Bahan-bahan Tumis:
1 ulas bawang putih dititik
1 ulas bawang merah dihiris nipis
3 sudu bawang blend

Bahan-bahan hiasan:
Cili merah

Cara memasak:

  1. Perapkan daging dengan sos perapan selama 5-10 minit.
  2. Panaskan minyak. Goreng ubi kentang sampai garing. Angkat dan tos minyak.
  3. Tumis bawang putih, hirisan bawang sampai separuh garing.
  4. Gunakan minyak bekas ubi kentang tadi. Masukkan bawang blend dan daging yang telah diperap ke dalam kuali. Jangan masukkan air lebihan perapan lagi. 
  5. Goreng sampai kering dan daging bertukar warna sedikit gelap. 
  6. Bancuhkan lebihan sos perapan tadi dengan sedikit air. 
  7. Masukkan ke dalam kuali bersama daging yang telah sedikit garing. 
  8. Tambah sedikit garam jika perlu.
  9. Masukkan cili merah dan ubi kentang yang telah digoreng tadi.
  10. Gaul rata. 
  11. Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment