Creperie ni mcm lempeng je. Ada 2 jenis, masin and manis. Resipi kali ni adalah yg salty yea.
Bahan-bahan (anggaran shj):
- 150g tepung gandum
- 1 biji telur gred A
- 3/4 sudu garam
- 1/2 minyak sayur (jagung)
- 250ml susu segar/rendah lemak (boleh pakai susu Dutch lady)
- Sedikit Butter/minyak utk menggoreng
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan-bahan 1-4 ke dalam mangkuk adunan.
- Tuang susu sedikit2 sambil gaulkan sehingga sebati. Pastikan adunan tidak terlalu likat atau cair. Kalau terlalu likat, bole tambah susu segar. Kalu terlalu cair bole tambah tepung. Tapi bila tambah tepung kena tambah garam sedikit.
- Panaskan kuali leper dengan api yang sederhana.
- Letakkan sedikit minyak/butter ke dalam kuali.
- Dengan menggunakan senduk, tuangkan 1 1/2 senduk bersaiz sederhana ke dalam kuali.
- Pusing2kan kuali sehingga adunan berbentuk bulat.
- Masak selama 2-3 minit / sehingga berwarna kuning keemasan.
- Flip/Alihkan adunan.
- Ulang langkah 7.
- Alihkan dari kuali utk dihidang.
Ketebalan Creperie
Topping:Boleh dihidangkan dengan susu / gula / madu / sardin / peanut butter mengikut citarasa masing2.
Selamat mencuba!
Wow, sedapp. leh try nihh. hehe.
ReplyDeletesila2... simple and sedap!
ReplyDelete