.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Friday, October 14, 2011

Thing that you should know before you adopt a cat

As-Salam all..

Cats.. sape suke kucing? angkat tangan! Me me me!
Sape ada bela kucing? angkat tangan! *silent*

Too bad my house's condition isn't suitable to adopt a cat. :(

Never mind, I would like to share some useful information from an article (http://www.catinfo.org). I will write it in Malay lah since majority of my visitors are from Malaysia.

Kucing! Anda selalu bagi kucing belaan anda makan makanan kering? (yang dalam peket macam pallet tu...) This is a bad news for you and condolence for your cat(s).

Article tersebut menyatakan bahawa ada 3 faktor menyebabkan dry food bukan sebagai pilihan yang terbaik:
  1. Jenis protein yang tinggi yang terkandung di dalamnya adalah berasaskan tumbuh-tumbuhan berbanding protein daripada haiwan
  2. Jumlah carbohidrat yang terlalu tinggi
  3. Kandungan air yang sangat sedikit
Kucing adalah makhluk ciptaan Allah. Sama seperti kita. Diet yang betul adalah faktor yang terpenting untuk kesihatan haiwan tersebut. Makanan kering kucing menyebabkan kemungkinan yang tinggi untuk kucing anda berisiko menghidap pelbagai jenis penyakit yang merbahaya seperti:
  1. Diabetes - disebabkan oleh gula yang terhasil daripada lebihan karbohidrat yang terkandung dalam makanan kering kucing 
  2. Penyakit buah pinggang - berpunca daripada kekurangan air dalam badan
  3. Obesity (berat badan berlebihan) - berpunca daripada diet yang tidak sihat. Akibat? Kucing tidak dapat membersihkan diri sendiri - jangkitan kuman
  4. Masalah gigi - can u imagine anda dihidangkan makanan kering dan keras seperti kerepek sepanjang masa? sakit gigi tak? + dry foods berasaskan tumbuh-tumbuhan. Calcium?
  5. Asma. Kucing pon boleh ada asma.
Penyakit yang selebihnya? Boleh refer kat sini Common medical problems associated with dry food

So nak buat macam mana?
  1. Boleh bagi makan makanan kucing dalam tin
  2. Buat sendiri makanan kucing
Nak tau macam mana nak buat makanan kucing sendiri? Korang boleh refer resipi kat sini. Yang pastinya ia berasaskan daging (kisar) atau ikan dan WAJIB mengandungi banyak air. Makanan tersebut haruslah dibasuh dan boleh dimasak (half cook) dengan memanaskan dalam oven untuk mematikan kuman-kuman yang ada pada daging mentah tersebut. Lebih better kalau kisar daging tu dengan tulang sekali. well... kucing pun perlukan calcium.

Ingat, kucing adalah hidupan karnivor. Mereka memerlukan DAGING. Tak kesah la daging lembu ke daging ayam ke daging ikan ke. Yang penting daging. Daging import pon bole kot eh?

Saya harap this article akan membantu sedikit sebanyak untuk berkongsi ilmu yang saya dapat untuk rujukan bersama.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment