.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Wednesday, October 05, 2011

Resipi Mee Goreng Mamak Penang Style

B00433

Bahan-Bahan:
1 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang merah
1 1/2 sudu pes cili Adabi
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh kicap mee Tamin
1 sudu teh sos tiram Adabi
1 keping asam keping
5 ekor udang
1/4 peket mee basah
1 buku tauhu
1 butir telur
1/2 sudu teh garam
250ml air
5 sudu minyak masak

Cara-cara:
  1. Panaskan kuali dengan minyak masak pada api yang sederhana. Goreng tauhu sehingga kuning keemasan. Angkat dan hiriskan (better biar sejuk sebelum dihiris).
  2. Titikkan bawang putih (tekan dengan bahagian tepi pisau dan telapak tangan) sehingga pecah/berderai.
  3. Hiriskan bawang merah secara halus memanjang (potong tumis)
  4. Tumis bawang putih dan bawang merah
  5. Bancuhkan pes cili, serbuk jintan manis, kicap mee, sos tiram dengan 150ml air.
  6. Setelah bawang putih dan bawang merah berwarna kuning keemasan, masukkan campuran bahan-bahan tadi (5)
  7. Masukkan asam keping. Biar 1 minit.
  8. Masukkan udang yang telah dibersihkan.
  9. Biar sehingga cili masak.
  10. Setelah kering sedikit (dah pecah minyak), tambahkan 100ml air (jika perlu). Biar seketika (2 minit).
  11. Masukkan garam.
  12. Masukkan 1/2 buku tauhu. Kacau sehingga sebati.
  13. Masukkan mee (dibilas terlebih dahulu). Kacau lagi.
  14. Masukkan telur. Biar sebentar, kemudian kacau sehingga kering. Kuatkan api jika perlu.
  15. Sedia untuk dihidang. Boleh perah sehiris limau purut/nipis jika perlu. Hiaskan dengan lebihan tauhu tadi.
Jemput makan!

2 comments:

  1. yummy sedap nyewww . nak suroh ibu tlg masak la . naseb baek adew resepi . thanks sbab sertakan resepi , boley la kitaorg cube .

    ReplyDelete
  2. hihi sama2. mia pon bole cuba masak sendiri or bantu ibu memasak. tp mesti mintak kebenaran ibu dulu yea.

    ReplyDelete