.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Monday, May 03, 2021

Resepi Popia Carbonara


Bahan-bahan:

1 cup minced chicken

1 biji bawang Holland dipotong dadu

2 ulas bawang putih dicincang halus

1 tin Prego Carbonara

2 keping keju cheddar

1/2 sudu teh lada hitam

1 ketul cendawan butang dicincang kasar

15 keping kulit popiah bersaiz besar


Cara memasak inti:

  1. Goreng minced chicken dengan sedikit minyak. 
  2. Angkat dan ketepikan.
  3. Tuang sedikit minyak masak. Goreng bersama dengan bawang Holland, bawang putih sampai berwarna perang.
  4. Masukkan isi ayam yang telah dimasak tadi. Gaulkan sampai rata.
  5. Masukkan sos carbonara, lada hitam, cendawan dan keju.
  6. Masak sampai kuah pekat dan tidak berair.
  7. Angkat dan sejukkan.
Cara melipat popiah:
  1. Letakkan kulit popiah ke atas pinggan.
  2. Tuang 1 sudu inti ke bahagian tengah popiah.
  3. Lipat 1 kali membaluti inti.
  4. Lipat kiri dan kanan.
  5. Lipat 1 kali lagi. 
  6. Basahkan hujung bahagian dengan air untuk lekatkan.

No comments:

Post a Comment