Resepi Masalodeh (Orang utara panggil macam ni.. orang KL tak sure pulak)
Note: Hasil dalam 10-12 pieces depends on size
1 cup kacang dhal
3 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi hijau
1 tangkai daun kari
1 biji bawang
1/2 sudu teh jintan manis (biji)
1/2 sudu teh jintan manis (serbuk)
1/2 sudu teh garam (sebenarnya agak-agak)
1. Rendam kacang dhal semalaman (6-12 hours). Tukar air after 4 jam. Letak sedikit garam.
2. Kisar kacang dhal dengan jintan manis (biji). Masukkan sedikit air.
3. Hiris bawang dan cili padi.
4. Potong cili kering dan daun kari (about 1 cm).
5. Mix kacang dhal yang dah dikisar dengan bahan 3 dan 4, masukkan garam dan sebuk jintan manis. Gaul.
6. Bentukkan adunan.
7. Panaskan minyak. Make sure betul-betul panas.
8. Goreng sampai warna bertukar jd golden.
Ready to serve. ;)
No comments:
Post a Comment