.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Sunday, February 05, 2017

Resepi Kari Penang (Kosong)



Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan Faiza
1 sudu serbuk cili Faiza
1 kiub pati ayam Maggie
1 biji tomato
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi hijau
1 kotak kecil santan
Sedikit minyak untuk menumis
1 gelas air
1-2 sudu teh garam

Cara memasak:

  1. Hiris bawang merah, bawang putih.
  2. Bancuh serbuk kari dan serbuk cili dengan sedikit air (menjadi pekat).
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih (1) dan daun kari sehingga bawang bertukar warna keperangan.
  5. Masukkan pes serbuk kari + serbuk cili (2).
  6. Tumis sehingga pecah minyak.
  7. Tambah air.
  8. Masukkan kiub pati ayam, cili merah, cili padi hijau dan tomato yang telah dipotong kasar.
  9. Biar sampai mendidih.
  10. Masukkan santan dan garam.
  11. Biar sampai mendidih.
Cadangan hidangan: Nasi putih, roti canai, capati, roti jala, roti putih.

No comments:

Post a Comment