Bahan-bahan:
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1 tangkai daun kari
4 sudu serbuk kari ikan Faiza
1 sudu serbuk cili Faiza
1 kiub pati ayam Maggie
1 biji tomato
1 tangkai cili merah
10 tangkai cili padi hijau
1 kotak kecil santan
Sedikit minyak untuk menumis
1 gelas air
1-2 sudu teh garam
Cara memasak:
- Hiris bawang merah, bawang putih.
- Bancuh serbuk kari dan serbuk cili dengan sedikit air (menjadi pekat).
- Panaskan minyak dalam kuali.
- Tumis hirisan bawang merah, bawang putih (1) dan daun kari sehingga bawang bertukar warna keperangan.
- Masukkan pes serbuk kari + serbuk cili (2).
- Tumis sehingga pecah minyak.
- Tambah air.
- Masukkan kiub pati ayam, cili merah, cili padi hijau dan tomato yang telah dipotong kasar.
- Biar sampai mendidih.
- Masukkan santan dan garam.
- Biar sampai mendidih.
Cadangan hidangan: Nasi putih, roti canai, capati, roti jala, roti putih.
No comments:
Post a Comment