.: Most Read :.

Join Churp Churp

Join Churp Churp
Click on the image to find out more

Monday, January 30, 2017

Resepi Air Asam Belacan dengan Tomato



Bahan-bahan:
2 ulas bawang besar
1 tangkai cili merah (besar)
10 tangkai cili padi hijau
1 biji tomato
1 kiub belacan (anggaran 1 inci)
1 biji limau nipis
1/2 sudu teh garam

Cara-cara:
  1. Hiris halus bawang besar, cili merah, cili padi dan tomato.
  2. Bakar belacan.
  3. Campur belacan yang sudah dibakar ke dalam (1).
  4. Perah limau nipis.
  5. Masukkan sedikit garam.
  6. Gaulkan dengan menggunakan sudu (takut tangan pedas) sambil di tekan-tekan supaya tomato dan bawang keluarkan air - Tidak perlu tambah air.
Cadangan hidangan: dimakan dengan ikan bakar, nasi daging, ayam bakar.

Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment