- Panaskan minyak dalam kuali yg sederhana besar.
- Hiris bawang putih dan bawang merah. Tumis sampai garing.
- masukkan pes cili giling Adabi. Masukkan sedikit air. Tumis sampai pecah minyak.
- Masukkan perencah asam pedas adabi. Tumis sampai pecah minyak.
- masukkan air, kacang bendi, cili merah, cili padi, ikan merah, daun kesum, dan garam. biar sampai mendidih
- sedia untuk dihidang.
.: Most Read :.
-
Panjang betul title posting kali ni. Tudung ni sangat simple and tak perlu risau senget ke terlipat ditiup angin ke. sebab awning dia memang...
-
ISO... maybe you have seen this thing but you don't bother what it is. Before I start telling the use of ISO setting on your camera, let...
-
Berapa ramai dah pernah rasa nasi ayam penyet? Mula-mula memang agak skeptikal sikit dengan ayam penyet... ingatkan macam mana la rupa dan ...
-
Yesterday I was quite been turned down. Then I remember a famous blogger who always inspiring me in many ways - Vivy Yusof ( proudduck.com )...
-
http://thethicktalk.blogspot.com Hugs and kisses from me to all of my readers! Muaxxxx! Thank you for your support and keep this number ...
Sunday, February 16, 2014
Resepi asam pedas ikan merah
Tuesday, February 11, 2014
Resepi Masalodeh
Resepi Masalodeh (Orang utara panggil macam ni.. orang KL tak sure pulak)
Note: Hasil dalam 10-12 pieces depends on size
1 cup kacang dhal
3 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi hijau
1 tangkai daun kari
1 biji bawang
1/2 sudu teh jintan manis (biji)
1/2 sudu teh jintan manis (serbuk)
1/2 sudu teh garam (sebenarnya agak-agak)
1. Rendam kacang dhal semalaman (6-12 hours). Tukar air after 4 jam. Letak sedikit garam.
2. Kisar kacang dhal dengan jintan manis (biji). Masukkan sedikit air.
3. Hiris bawang dan cili padi.
4. Potong cili kering dan daun kari (about 1 cm).
5. Mix kacang dhal yang dah dikisar dengan bahan 3 dan 4, masukkan garam dan sebuk jintan manis. Gaul.
6. Bentukkan adunan.
7. Panaskan minyak. Make sure betul-betul panas.
8. Goreng sampai warna bertukar jd golden.
Ready to serve. ;)